Fredag 16 Apr
Stockholm

7 pinsamma saker med kroppen du ska kolla

Svett är inte alltid bra.
1 av 7
Svett är inte alltid bra. Foto: Ap / TT
Ont på toaletten kan bero på sjukdomar.
2 av 7
Ont på toaletten kan bero på sjukdomar. Foto: AP / TT
Läckande bröst när du inte är gravid är dåligt.
3 av 7
Läckande bröst när du inte är gravid är dåligt. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Stark lukt från vaginan kan bero på bakterier.
4 av 7
Stark lukt från vaginan kan bero på bakterier. Foto: Ap / TT
Konstant uppsvälld mage bör kollas upp.
5 av 7
Konstant uppsvälld mage bör kollas upp. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Inkontinens kan ha olika orsaker.
6 av 7
Inkontinens kan ha olika orsaker. Foto: AP / TT
Minskad sexlust kan bero på depression.
7 av 7
Minskad sexlust kan bero på depression. Foto: tumblr

Vissa saker som händer med kroppen är dödsjobbiga att prata om, men kan vara livsviktiga att kolla upp. Vissa av dem kan faktisk vara symptom på allvarliga sjukdomar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Svett

En normal person svettas ungefär en liter om dagen, men vissa kan svettas mycket mer än så. Och överdriven svettning, speciellt när det inte finns någon orsak till den, kan vara tecken på allt från infektioner till hormonrubbningar.


Bildkälla: TT

2. Bajs

Att bajsa för ofta eller för sällan kan vara både jobbigt och smärtsamt. Och det kan vara tecken på sjukdom. Exempelvis kan smärta tyda på jobbiga hemorrojder, eller så kan det vara orsakat av sår och infektioner. Det kan alltså vara värt att kolla upp smärta i rumpan.


Bildkälla: TT

3. Bröstvårtor

Ja att ha bröstvårtor är ju ingen sjukdom, men förändrade bröstvårtor kan tyda på bakomliggande orsaker. Saker som bör kollas upp är läckande bröstvårtor, om de pekar inåt eller om det finns skinnförändringar runt bröstet. Dessa saker kan bero på hormonförändringar, njurproblem eller stress.


Bildkälla: TT

4. Lukt

Konstig lukt från vaginan är inte alltid farlig, men det kan bero på bakteriespridning i skrevet vilket kan skapa problem i framtiden.


Bildkälla: TT

5. Uppblåsthet

Att ha uppblåst mage i samband med mat eller dryck är varken ovanligt eller farligt. Men om det sker ofta eller inte går över måste en läkare titta på det. Exempelvis kan det bero på allergi mot gluten , eller på andra allergier eller sjukdomar.


Bildkälla: TT

6. Inkontinens

Inkontinens drabbar oftast kvinnor, och det kan bero på stress eller överaktiv blåsa. Inkontinens är ofta jobbigare än vad det är farligt, men det kan bero på exempelvis infektioner.


Bildkälla: TT

7. Sexlust

Sexlust går så klart ofta i vågor, men det kan också bero på annat. Det kan exempelvis bero på depression eller stress, och ibland kräver det medicin.


Bildkälla: Tumblr

Kommentera
Kopiera länk
Dela