Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

9 festliga saker du måste veta om skumpa

Fint skareva.
1 av 1

Fint skareva.

Nyheter | 05/06/2015 14:29

Nu drar snart bubbelsäsongen igång på allvar! Här är allt du måste veta om festdrycken.

1. En 750 milliliters flaska skumpa innehåller 49 miljoner bubblor (på ett ungefär)!

Bildkälla

2. Trycket i en champagneflaska är tre gånger högre än det som är i ett bildäck.

Bildkälla

3. Skumpa innehåller massa gas!

Blir du gasig i magen av bärs? Då är bubbel ingenting för dig. Champagne innehåller nämligen tre gånger så mycket gas.

Bildkälla

4. Drick rätt

Dricker du skumpa för fort så gör bubblorna att alkoholen kommer ut i blodet snabbt, och det kan göra att du får huvudvärk. Det bästa är att ta små lugna smuttar.

Bildkälla

5. Farlig kork

Om du smällen en champagnekork kan den lätt komma upp i en hastighet över 60 kilometer i timmen. Det bästa är att vrida av korken med en handduk så att trycket sakta pyser ut. Men om du vill smälla iväg korken riktigt långt så kan du tänka på att världsrekordet ligger på 54 meter.

Bildkälla

6. För storfestaren – så här bygger du en champagnepyramid

Om du vill bygga en riktig champagnepyramid så behöver du inte bara väldigt mycket skumpa, du behöver också väldigt många glas.

Längst ner ska du ha 60 glas, 30 på första våningen, tio på andra, fyra på tredje och ett längst upp. Alltså 105 glas!

Bildkälla

7. Olika storlekar

En vanlig 750 milliliters champagneflaska kallas för "Standard", dubbla det och du får en "Magnum"som är 1,5 liter. En treliters flaska kallas "Jeroboam" Den största flaskan kallas Melchizedek och innehåller 30 liter bubbel!

Bildkälla

8. Det första champagneglaset ska ha utformats efter en gipsavgjutning av Marie Antoinettes bröst.

Bildkälla

9. Inte bara en dryck

Champagne kan användas till annat än att dricka. Vid festliga tillfällen kan bubbel användas som spolarvätska, och på 1800-talet var det trendigt bland Londons modelejon att polera sina stövlar med just champagne.

Bildkälla

Källor: A Luxury Travel Blog och Huffington Post