9 fakta som kommer få dig att vilja gå ut och promenera direkt

- 26/06/2015, 18:28 -
Det finns många anledningar att gå ut på en promenad.
1 av 3

Det finns många anledningar att gå ut på en promenad.

JANERIK HENRIKSSON / TT

Bra för koncentrationen.
2 av 3

Bra för koncentrationen.

FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT

Alla typer av promenader räknas.
3 av 3

Alla typer av promenader räknas.

JANERIK HENRIKSSON / TT

Att promenera är viktigare än du tror.

1. 30 minuter räcker

Det rekommenderas att promenera 30 minuter fem gånger i veckan. Men det behöver inte vara 30 minuter i sträck utan går bra med till exempel tre turer på 10 minuter. för att få in mer promenadtid i livet kan du ta trapporna eller hoppa av en busshållsplats tidigare. Och glöm inte att räkna in tiden du går omkring hemma och till exempel dammsuger.

2. Senare demens

Det är bra för hjärnan! Att promenera 30 minuter om dagen minska risken för demens. Det kan vara bättre än både bromsmediciner och vitaminer.


Bildkälla

3. Gå rätt

Du ska först sätta ner hälen och sedan "rulla" foten mot marken och trycka ifrån med tårna. Det ska inte bli en smäll när du sätter ner foten utan den ska rulla mjukt.

4. Mår bättre psykisk

Att promenera 30 minuter om dagen kan hjälpa den som har måttlig depression. Det kan till och med ha samma effekt som antidepressiv medicin.

5. Res dig upp

Den som har ett stillasittande yrke rekommenderas att resa sig i bland för att sträcka på benen. Det handlar om några minuters muskelaktivitet så att promenera på stället kan gå bra.


Bildkälla

6. Det är bättre än att springa

Det finns studier som kan visa att promenader är nyttigare än att springa – men det beror förstås på vilket mål du har. Enligt DN gör den som vill minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar bäst i att promenera.

7. Skyddar mot gråstarr

En studie som DN skrivit om visar att både promenader och löpning skyddar mot ögonsjukdomen gråstarr. Enligt 1177 blir ögats lins grumlig av gråstarr, vilket i sin tur leder till att synen försämras.


Bildkälla

8. Bättre koncentration

Forskare har kunnat visa att du koncentrerar dig bättre om du ser gröna områden istället för betong och stadsmiljö. Så ger du dig ut och promenerar i naturen kommer du kunna prestera bättre på jobbet eller i skolan.

9. Du blir mer kreativ

Du kan bli mer kreativ av att promenera utomhus, enligt tidningen Chef. En studie på studenter visade att de som promenerade var mer påhittiga.