Tisdag 24 Maj
Stockholm

11 tråkiga saker som kan hända din vagina

Många sjukdomar kan drabba vaginan.
Många sjukdomar kan drabba vaginan. Foto: Faksimil

Förvånansvärt hemska saker kan hända din vagina bara genom att du gör helt vanliga saker.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Du kan tappa bort saker i vaginan.

Det vanligaste som försvinner i fiffin är tamponger. Men läkare har också hittat pessarer och sexleksaker. Det som avslöjar att du glömt något därinne är ofta en mycket obehaglig lukt. Så om du tror att du kanske glömt något i vaginan, uppsök en läkare snarast, skriver Buzzfeed.

2. Du kan ha knölar någonstans inom vagina-området.

Oftast är det inget farligt alls. Det kan vara en igensatt körtel, den finns normalt i de nedre hörnen av vulvan. Det är ganska vanligt och ofarligt, antingen låter du den var tills den försvinner eller behandlar genom att badda med något varmt.

En annan vanlig knöl är ett Aterom som kan orsakas av tilltäppta porer. De kan innehålla ett vitt material, men du behöver inte oroa dig för dem heller. Men om dina knölar gör ont, inte försvinner eller är svullna bör du uppsöka läkare, skriver Buzzfeed.

3. Ditt könshår kan bli infekterat.

Eller ja, hårsäckarna kan bli igensatta och infekterade. Det kan då bildas små röda eller vita knölar och i värsta fall ger de ärr. Vad som kan orsaka detta? Rakning, vaxning, ha på sig svettiga träningskläder eller ett varmt bad, skriver Buzzfeed.

4. Huden kring din vulva kan få hudcancer.

Huden kring fiffin är som vilken hud som helst, och alla hudsjukdomar som finns kan även drabba den huden. Psoriasis, eksem och hudcancer är några av dem, skriver Buzzfeed.

5. Din vagina kan vägra att bli våt.

Och det kan vara riktigt smärtsamt om du ska ligga. Torrhet kan orsakas av preventivmedel, allergimedicin, amning. Prova andra preventivmedel och mediciner eller använd glidmedel, skriver Buzzfeed.

6. Din vagina kliar, svider och mår bara inte bra.

Dessa symptom kan bero på en massa olika saker. Om det inte går över kan det vara bra att uppsöka läkare och testa sig för könssjukdomar, skriver Buzzfeed.

7. Det går inte att stoppa i saker i vaginan.

Vaginism är som tur är ganska ovanligt. Det innebär att dina muskler i vaginan blir så tighta att vaginan i princip stängs. Det är en ofrivillig reaktion men kan ha en bakomliggande psykologisk orsak. Om du känner igen det – prata med en läkare. Det kan behandlas med avslappningsövningar och terapi, skriver Buzzfeed.

8. Det går inte sluta att klia i skrevet.

Den vanligaste orsaken är irriterad hud. Det som irriterar huden kring fiffin kan vara parfymerad tvål, rengöringsmedel, att du badar eller färgämnen i dina underkläder. Tvätta bara med vatten om du vill bli av med det som kliar, skriver Buzzfeed.

9. Du kan behöva kissa hela tiden och det gör sjukt ont.

Alla som har haft urinvägsinfektion vet vilken mardröm det är. Det orsakas av bakterier som kommer upp i urinröret och detta kan bland annat hända när du har sex men också av andra helt vardagliga saker. Det går som tur är att behandla med antibiotika, skriver Buzzfeed.

10. Din vagina kan blöda fast du inte har mens.

Mellanblödningar är små blödningar som kommer mellan mensen eller när du har ägglossning och är helt ofarligt. Du kan också blöda efter sex och detta kan bero på torrhet, infektion och i värsta fall livmoderhalscancer. Så håll koll på om detta händer ofta, skriver Buzzfeed.

11. Du kan ha en punkt på vulvan som ALLTID kliar.

Risken för vaginacancer är mycket liten, men risken finns ändå att du drabbas. Det drabbar oftast kvinnor över 70 år. Men finns det en punkt på din vulva som alltid kliar bör du kolla upp det, skriver Buzzfeed.

Har du en vagina?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela