En fin mun är en fräsch mun.
En fin mun är en fräsch mun.

11 lifehacks för fräschare tänder

Dålig andedräkt och hål i tänderna är riktigt ofräscht, med de här enkla knepen kan du snart få den fräschaste munnen någonsin.


1. Borsta inte upp och ner.

Att skrubba tänderna upp och ner sliter tandköttet så att det dras tillbaka. Istället ska du borsta i cirkelrörelser så att borsten går in i tandköttet och inte bara skrapar på ytan. Detta kan göra att ditt tandkött börjar blöda, skriver Daily Mail.


Bildkälla

2. Borsta länge.

De flesta borstar i ungefär 30 sekunder. Du ska minst borsta i två minuter och helst i fem minuter, skriver Daily Mail.


Bildkälla

3. Tugga tuggummi i max tio minuter.

Eller tugga tills smaken försvinner. Eftersom tänderna är designade för att bryta ner saker och tuggummit är mjukt kommer att tänderna slitas mot varandra istället.

Du kan också få ont i magen eftersom den förväntar sig mat, skriver Daily Mail.


Bildkälla

4. Använd jordgubbar för att göra tänderna vitare.

Ta åtta jordgubbar, desto mer mogna och mjukare desto bättre, och en halv tesked bikarbonat. Blanda ihop till en pasta och smörj in det över tänderna.

Bikarbonat kan nöta bort fläckar som kan ha orsakats av kaffe och rensar bort annat skräp på tändernas yta och gör att de ser vitare ut. Jordgubbarna innehåller en mild syra som kan ta bort ytliga fläckar och få tänderna att skina, skriver Daily Mail.


Bildkälla

5. Hårdostar håller tänderna vita och friska.

Osten neutraliserar placksyra eftersom mejeriprodukter gör munnen mer basisk och skapar en skyddsfilm runt tänderna, skriver Daily Mail.


Bildkälla

6. Undvik färgglada livsmedel.

Allt som kan färga en vit skjorta kan skapa fläckar på dina tänder, skriver Daily Mail.


Bildkälla

7. Borsta tänderna direkt på morgonen.

Det är många som borstar tänderna efter frukost. Men om du dricker juice så kan det försvaga emaljen. Och eftersom det är socker i all mat så gnuggar du faktiskt in sockret i tänderna genom att borsta efter du har ätit.

Så borsta innan du dricker eller äter något. Om du glömde bort att borsta och åt ändå – vänta en timme för att låta saliven neutralisera syror innan du borstar, skriver Daily Mail.


Bildkälla

8. Borsta tänderna på kvällen är det viktigaste du kan göra.

Det bör vara det sista du gör innan du går och lägger dig. Under natten produceras inte alls lika mycket saliv vilket gör att det är fritt fram för bakterier som kan skapa hål, skriver Daily Mail.


Bildkälla

9. Nyckeln till bra andedräkt är en ren tunga.

På tungan frodas bakterier och det kan göra att du börjar lukta dåligt. Använd en tungskrapa och börja skrapa långt bak på tungan, skriver Daily Mail.


Bildkälla

10. Använd eltandborste.

Man kan jämföra det med att tvätta kläder i en tvättmaskin och tvätta kläder för hand. Så mycket renare blir dina tänder av en eltandborste i jämförelse med att borsta för hand, skriver Daily Mail.


Bildkälla

11. Att använda tandtråd kan förlänga ditt liv.

Enligt forskning som Daily Mail tagit del av kan tandtråd göra att du lever flera år längre eftersom tandtråden stoppar bakteriernas tillväxt.


Bildkälla

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
mun
/
/
/
Borstar du tänderna före frukost?
Tack för din röst!