Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

11 totala myter om solning du borde känna till

Solning kan skada din hud oavsett hur väl du förberett dig.
1 av 1

Solning kan skada din hud oavsett hur väl du förberett dig.

Nyheter | 12/07/2015 16:58

Vare sig du solar ute eller inne i ett solarium borde du känna till de här sakerna för att sola mer säkert.

1. En "grundbränna" skyddar dig.

Myt. När solstrålarna träffar din hud utsätts du för UV-stålning. Och det spelar ingen roll vilken hudtyp eller grundbränna du har. Mörk hud får mindre skador än ljus hud, detta beror på att mörk hud har mer av pigmentet melanin i sig. Men melanin tar inte bort skadan, det gör bara att huden skadas långsammare.

Att en grundbränna skulle skydda mot vidare solning är en myt, en bränna är ett tecken på att din hud redan blivit skadad, skriver Buzzfeed.


Bildkälla

2. Solning kan inte göra att du får dödliga typer av hudcancer.

Total myt. Om du spenderat mycket tid i solljus kan du få skivepitelcancer, basalcellscancer och melanom som alla är dödliga former av cancer.

Även om hudtyp och ärftliga faktorer också spelar in ökar exponeringen av UV-ljus din risk att drabbas av melanom med 90 procent, skriver Buzzfeed.


Bildkälla

3. Solning är inte lika farligt för barn och ungdomar.

Myt. Desto tidigare du börjar sola desto större blir risken för hudcancer.

Ju tidigare du börjar utsätta din kropp för farlig UV-strålning desto mer skada samlar du på dig under åren, det är bara logiskt, skriver Buzzfeed.


Bildkälla

4. Oftast är hudcancer inte så farligt.

Myt. Trots att de vanliga typerna skivepitelcancer och basalcellscancer oftast inte har dödlig utgång så skapar de fula och plågsamma ärr, skriver Buzzfeed.


Bildkälla

5. Det är bara UVB-strålningen som är farlig, UVA-strålning är inte farlig.

Myt. UVB-stålningen har kortare våglängd och är mer skadlig för huden. Men UVA-strålningen är minst lika farlig och leder ofta till hudcancerformen melanom, skriver Buzzfeed.


Bildkälla

6. Nya solariesängar är säkra.

Myt. Forskning har visat att det inte är någon skillnad på risken för hudcancer efter att ha solat i solariesängar tillverkade före eller efter år 2000, skriver Buzzfeed.


Bildkälla

7. Du kan bara få hudcancer om du bränner dig.

Myt. När du bränner dig i solen är det hudens sätt att skrika ut att du blivit inflammerad av farlig UV-stålning. Men strålningen skadar din hud oavsett om du blir bränd eller inte.

Att man bränt sig många gånger är en välkänd riskfaktor för cancer, men inget krav, skriver Buzzfeed.


Bildkälla

8. Solning berikar dig med massa D-vitamin.

Myt. Eller jo visst producerar kroppen D-vitamin när du utsätts för solljus. Men solning är inte det enda sättet att få i sig tillräckligt med D-vitamin. Fet fisk, äggulor, kalvlever, youghurt och juice innehåller massor av D-vitamin, skriver Buzzfeed.


Bildkälla

9. Du kan gå ner i vikt när du solar.

Myt. Och en väldigt märklig sådan. Ryktet som går är att ljusstrålarna skulle stimulera sköldkörtelhormon och på det sättet orsaka viktminskning, skriver Buzzfeed.


Bildkälla

10. Solskydd är giftigt.

Myt. Om du hört detta är det säkert ämnet oxibenson som upptäckts i vissa produkter. Så håll utkik efter det och använd istället solskyddskrämer som innehåller metallerna titandioxid eller zinkoxid istället. Dessa absorberas inte av huden utan lägger sig som ett skyddande lager på huden, skriver Buzzfeed.


Bildkälla

11. Du får inte rynkor av att sola.

Myt. Solning ger i allra högsta grad rynkor. Lastbilschaufförer har ibland mer rynkor på den sida av ansiktet som varit vänd mot fönstret och solljuset, skriver Buzzfeed.


Bildkälla

Använder du solskydd?