Fredag 16 Apr
Stockholm

Därför vill du komma nära och kyssa din bae

Det är kulturellt att kyssas.
1 av 3
Det är kulturellt att kyssas. Foto: Ap / TT
Chimpanser kysser varandra, men inte på ett romantiskt vis.
2 av 3
Chimpanser kysser varandra, men inte på ett romantiskt vis. Foto: AP / TT
Puss!
3 av 3
Puss!. Foto: Faksimil / weheartit

Kyssar förekommer inte i alla kulturer – men de har en helt naturlig förklaring.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Varken alla djurarter eller alla grupper av människor kysser varandra. Utgår vi från vad de flesta i Sverige känner till så är det något helt normalt och något du gärna gör med den du är förälskad i.

Olika kulturer

En ny studie, som BBC skriver om, har undersökt 168 kulturer och visar att kyssar bara förekommer inom 46 procent av alla kulturer trots att man tidigare uppskattat det till omkring 90 procent.

Det visade sig att de jägar- och samlargrupper som finns idag rent ut sagt tyckte det var "äckligt".

– Studien går emot föreställninger om att kyssar skulle vara en grundläggande beteende hos människor, säger studiens huvudförfattare William Jankowiak från the University of Nevada i Las Vegas


Bildkälla

Pussas för att lukta

Äldsta bevisen på att kyssar förekommit kommer från Hindu Vedic-sanskrittexter från mer än 3 500 år sedan. Då beskrevs det som att "andas in varandras själar".

Chimpanser, som är några av människans närmsta släktingar, pussas men inte på ett romantiskt vis. Djur har lätt att känna av dofter och enligt BBC är det en fördel när de ska para sig.

Dofter hjälper till att avgöra vilken individ du passar ihop med och forskare tror att det är därför människor kysser varandra. Det är sägs vara ett kulturellt accepterat sätt att komma när någon för att omedveten "sniffa" på den.

Kysser du?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela