Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Oj! Det här händer i din kropp när du dricker en burk Coca cola

1 av 3

tt bild

2 av 3

The Renegade Pharmacist

3 av 3

tt bild

Nyheter | 30/07/2015 12:27

UPPDATERAD. Delar av innehållet i den här artikeln har blivit motsagda av flera experter. Uppdateringen ser du längst ned.

Vi är många som uppskattar ett glas svalkande Coca Cola. Men vad händer egentligen i din kropp när du dricker den populära drycken?

Jo, det har apotekbloggaren The Renegade Pharmacist tagit reda på. Och resultatet är minst sagt skrämmande.

Bildkälla: The renegade pharmacist

Så, vad händer när du dricker en burk vanlig Coca Cola?

Första tio minuterna:

10 teskedar socker går rakt ut i din kropp. Enda anledningen till att du inte spyr upp det direkt är att fosforsyran i drycken dämpar den söta smaken. Fosforsyran är en ofärgad och luktfri vätska som har samma konsistens som sirap.

Efter 20 minuter:

Ditt blodsocker skjuter i höjden, och kroppen börjar pumpa ut insulin. Levern svarar genom att omvandla allt socker till fett.

Efter 40 minuter:

Nu har din kropp tagit upp allt koffein som finns i drycken. Dina pupiller blir större, blodtrycket stiger, och som effekt pumpar din lever ut ännu mer socker. Din hjärna blockar nu all adenosin, vilket gör att du inte kan känna trötthet.

Efter 45 minuter:

Din kropp pumpar ut dopamin vilket gör att du känner dig glad. Det här är samma sak som heroin gör, men i mindre dos så klart.

Efter ett timme:

Minns du fosforsyran? Den har nu börjat binda kalcium, magnesium och zink i din tunntarm. Massa bra ämnen som skulle ut i kroppen sitten nu fast i dina tarmar istället.

Vad händer sen?

När effekten av läsken lägger sig får du en sockerkrasch, som kan göra dig lättirriterad och slö. Nu har du också kissat ut allt vatten som fanns i colan, och med sig tog ditt kiss en massa nyttiga ämnen som din kropp verkligen behöver efter den här omgången.

Uppdatering: Sajten Buzzfeed har talat med forskare som menar att mycket av det som syns i grafiken ska tas med en nypa salt. Coca Cola är fortfarande inte nyttigt, men vissa uppgifter i artikeln kan vara något felaktiga. Läs deras granskning HÄR.

Kommer du sluta dricka coca cola nu?