Därför fryser kvinnor mer än män på jobbet

En ny studie tror sig veta svaret.


Är du kvinna och jobbar på ett ställe där du ständigt går omkring om känner dig lite frusen? Du är inte ensam. Brrrrr.


Bildkälla

Merparten av alla kontor har en temperatur som passar män bättre, skriver Business Insider. Det är nämligen så att män producerar mer kroppsvärme än kvinnor, något som en ny studie visar.


Bildkälla

Boris Kingma, en holländsk biolog från universitetet i Maastricht som varit med och författat studien, säger att kvinnor oftare fryser.

Både kvinnor och män vill enligt forskning att deras hud ska hålla omkring 33 grader, men trots det säger studier att kvinnor generellt sett vill ha varmare inomhus, omkring 25 grader, än män som föredrar drygt 22 grader.

Att kvinnor producerar mindre värme än män kan bero på att att de är mindre, tenderar att ha mindre muskler och mer kroppsfett. Muskler genererar nämligen mer värme än vad fett gör.

Tidigare temperaturstandards för kontor i USA sattes 1960, skriver Business Insider. Då mättes faktorer som temperatur, luftens hastighet, klädsel, kroppsvärme och ämnesomsättning.

Genom att nu analysera samma faktorer och undersöka 16 kvinnor som arbetar på kontor kom forskarna fram till att deras kroppstemperatur och ämnesomsättning var lägre än när standarden sattes för 55 år sedan.

Med andra ord anses dagens temperaturer vara för låga. Forskarna vill nu se en förändring av standarden. I och med att studien var så pass liten behövs det dock mer forskning för att bekräfta resultaten.

/
/
Man
/
Fryser du ofta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Dödsskott mot palestinier på Västbanken

Avvaktande öppning på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inleder avvaktande i väntan på amerikansk jobbstatistik under eftermiddagen. Vid öppning pendlar OMXS-index kring nollan med blandad utveckling för storbolagen. Indextunga Ericsson lyfter 1,4 procent medan H&M stiger 1,2 procent på en uppgraderad syn från Handelsbanken.

Stridslystet i Dubai – oljeland gör motstånd

Det råder dålig stämning bland skyskraporna i Dubai. Infekterade bråk om framtiden för utsläppsbovarna olja, kol och naturgas präglar klimatmötet COP28. Det är en uppförsbacke, säger klimatminister Romina Pourmokhtari.

Nödmöte i jul? Ingen enighet om budgetregler

Inget avtal synes än bland EU:s finansministrar om nya budgetregler. Nu ökar risken för ett extra krismöte innan jul.

Fler studerar när de närmar sig 60

Allt fler som fyllt 47 väljer att studera. På tio år har gruppen ökat med 64 procent, visar en undersökning från CSN. Kvinnor dominerar stort bland dem som väljer att utbilda sig i övre medelåldern.

Giftvarning till boende i Glasriket dröjde

I småländska Orrefors finns bly och arsenik i marken i närheten av bostäder. Redan för tre år sedan visste kommunen att marken kunde vara förorenad, men först nu har marken kontrollerats grundligare och de boende varnats, rapporterar P4 Kalmar.