Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny studie – så kan du bli 100 år gammal

100-åriga Pauline Spagnola från USA.
1 av 3

100-åriga Pauline Spagnola från USA.

Youtube

2 av 3

Youtube

Emma Morano-Martinuzzi, Europas äldsta kvinna.
3 av 3

Emma Morano-Martinuzzi, Europas äldsta kvinna.

Faksimil Youtube

Nyheter | 11/08/2015 07:23

Låga inflammationsnivåer är det bästa.

I en ny studie om åldrande har forskare kommit fram till vilka hälsomarkörer som spelar viktigast roll hos människor som blir lever i över 100 år.

Inflammationer visade sig vara det viktigaste att hålla sig borta ifrån för att nå både fysiskt och psykiskt bättre hälsa under en längre tid, skriver Forbes.

I studien ingick mer än 1500 människor med åldrar från 50 till 110 år. 680 av deltagarna var över 100 år och 167 personer var anhöriga till dem.

Forskarna kom fram till flera hälsomarkörer som bidrar till åldrande som bland annat nedsatt leverfunktion. Forskarna kom även fram till att barnen till hundra-åringarna har störst chans till att hålla sin telomerlängd ung (telomerer är "skyddslocken" på kromosomer som är kopplade till åldrande och mottaglighet för sjukdomar).

Så om dina föräldrar är 100 år gamla eller äldre, good for you!


Europas äldsta kvinna.

Inflammationer är å andra sidan inte genetiskt.

– Det har länge varit känt att kronisk inflammation är associerat med åldrande hos yngre, och nyligen kunde vi mekanistiskt bevisa att inflammation faktiskt orsakar accelererad åldring hos möss, säger Professor Thomas von Zglinicki, från Newcastle University, Institut för åldrande.

–Denna studie visar för första gången att inflammationsnivåer påverkar åldrandet.

Inflammationsnivåerna ökade med åldern för alla i studien, men deltagarna med de lägsta nivåerna hade större chans till att leva längre.