1 av 2
- Foto: tt bild
2 av 2
- Foto: TT bild

Så mycket kan du förlänga ditt liv – genom att promenera

Att gå en sväng är nyttigare än vad man tidigare trott.


En rask promenad på 25 minuter kan var bra för hälsan. Riktigt bra. En ny studie som presenterats på en hjärthälsokrongress i London visar att dagliga promenader kan förlänga livet med hela sju år.

I studien har 69 stycken friska icke-rökare mellan 30 och 60 motionerat dagligen, och under ett halvår fått ge regelbundna blodprov. Träningen har varit regelbunden, och motsvarar ungefär 25 minuters promenad om dagen, skriver The Independent. Det visade det sig att kroppens åldrande saktades ner och att gammalt DNA reparerades.

Bild:TT

– Vi kommer nog aldrig kunna förhindra åldrande, men vi kan sakta ner åldrandet. Motion kan förlänga ditt liv med sju år, det har också en antidepressiv inverkan och kan förebygga demens, säger Sanjay Sharma, en av forskarna bakom studien, enligt The Independent.

Då studien är gjord med ett litet antal personer kommer det behövas ytterligare forskning för att bli säkra på resultaten.

Hjärt- och kärlsjukdomar är i dag den vanligaste dödsorsaken i Sverige, och enligt Hjärt-Lungfonden är 1,4 miljoner svenskar drabbade.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
borde du promenera mera?
Tack för din röst!
Senaste nytt

En häktad för mord i Uppsala i september

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.