Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så farligt är det med passiv rökning

- 03/09/2015, 10:27
Hur farligt?
1 av 4

Hur farligt?

TT NYHETSBYRÅN

Fimpar.
2 av 4

Fimpar.

NTB scanpix

Gabriel Wikström.
3 av 4

Gabriel Wikström.

Daniel Kihlström/TT

Roger Henriksson, med Göran Hägglund i bakgrunden.
4 av 4

Roger Henriksson, med Göran Hägglund i bakgrunden.

JESSICA GOW / TT

Professor reder ut.

Folk röker på offentliga platser, det är ett faktum. Men frågan är hur farligt det egentligen är för omgivningen? Metro har pratat med Roger Henriksson, professor och överläkare samt chef för Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland, som säger att det är hälsofarligt.

– Man kan bland annat drabbas av lungcancer, KOL, hjärtsjukdomar och blod- och kärlsjukdomar. Ju mer rök du får i dig desto skadligare är det, säger han till tidningen.

Bild: TT

Och allra känsligast är unga människor.

– Antalet unga som drabbas av lungcancer tycks öka men då är det framför allt bland dem som själva röker, säger Henriksson till Metro.

Bild: TT

Tidigare i år föreslog folkhälsominister Gabriel Wikström att rökning skulle förbjudas på uteserveringar, och även Henriksson tycker att det vore en bra idé att förbjuda rökning på uteserveringar och offentliga platser.

– Jag tycker definitivt att samhället borde skydda dem som utsätts för tobaksrök mot sin vilja med tanke på de risker som röken för med sig, säger han till Metro.

Bild: TT

Borde rökning förbjudas på offentlig plats?