Svenskar vill ta emot fler flyktingar efter att ha sett bilden på Alan

- 07/09/2015, 21:45
Bilderna på Alan Kurdi har lett till ett uppvaknande.
1 av 3

Bilderna på Alan Kurdi har lett till ett uppvaknande.

TT.

Fler svenskar vill nu att Sverige ska ta emot fler flyktingar.
2 av 3

Fler svenskar vill nu att Sverige ska ta emot fler flyktingar.

TT

Det visar en undersökning från Sifo.
3 av 3

Det visar en undersökning från Sifo.

TT

Bilderna har lett till ett uppvaknande.

I början av förra veckan, precis innan bilden på treåriga Alan Kurdi som hittades död på en strand publicerades, gjorde Sifo på uppdrag av SVT en undersökning om svenskarnas attityd till mottagandet av flyktingar.

Svenska Dagbladet har under helgen bett Sifo att ställa exakt samma fråga en gång till.

Resultatet är tydligt och statistiskt säkerställd – bilden har lett till ett uppvaknade.

Den 1-2 september svarade 17 procent att lagar och regler borde ändras så att vi tar emot fler flyktingar och den 4-6 september svarade 25 procent att vi borde ta emot fler flyktingar, skriver Svenska Dagbladet.

I den tidigare undersökningen var det 18 procent som var tveksamma till om lagar och regler borde ändras men i den senare undersökningen var det bara 13 procent som var tveksamma. Detta tyder på att bilderna på Alan Kurdi lett till ett uppvaknande och att fler tar ställning.


Bildkälla: TT

Något annat intressant som går att utläsa från de två mätningarna är hur SD-väljare ändrat sig efter att bilderna spridits.

Även om SD-väljarna helt klart utgör majoriteten av de som vill att Sverige ska ta emot färre flyktingar verkar bilderna ha påverkat även dem, skriver Svenska Dagbladet.

Innan bilderna spreds ville bara 2 procent av SD-väljarna att Sverige ska ta emot lika många flyktingar som vi gör i dag. Men efter att bilderna spridits vill 13 procent av SD-väljarna att vi ska ta emot lika många flyktingar som vi gör i dag, skriver Svenska Dagbladet.

Hos sympatisörer av andra partier är den tydligaste trenden att fler vill att Sverige ska ta emot fler flyktingar efter att bilderna på Alan Kurdi spridits.

Borde Sverige ta emot fler flyktingar?