1 av 3
- Foto: Helena Landstedt/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: Ap

Studie: Tallrikens storlek avgör hur mycket vi äter

Det har inte varit så självklart som det låter.


Ändrad design på portioner som säljs och minskad exponering för stora portioner, tallrikar och paket visar sig vara en effektiv metod för att hålla en hälsosam vikt.

Det är forskare vid Cochrane-nätverket har kommit fram till att det finns en koppling mellan portionsstorleken och hur mycket man äter, vilket tidigare inte varit så självklart som det låter.

– Fram till vår studie har bilden varit splittrad och den övergripande bilden oklar. Det har funnits en tendens att betrakta personlighetsdrag och bristande självkontroll som huvudorsak till att människor överäter, säger en av författarna Gareth Hollands som är verksam vid Cambridge-universitetet, till Svd.

Forskarna har vägt samman 61 studier med sammanlagt 6711 deltagare för att undersöka hur storleken på portioner, paket, glas och porslin påverkar hur dem äter.


TT

Ändrad design

Genom att ändra design på många matpaket skulle en engelsman i snitt kunna minska sitt dagliga energiintag med 12–16 procent, vilket motsvarar 279 kilokalorier.

Forskarna kom även fram till att portionsstorlekarna idag nästan är dubbelt så stora som på 1950 och 60-talet. De menar nu att det finns skäl till att genom ny lagstiftning ändra stoleken på portioner på marknaden.


Bildkälla

Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.