Måndag 29 Nov
Stockholm

Studie: Tallrikens storlek avgör hur mycket vi äter

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Det har inte varit så självklart som det låter.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ändrad design på portioner som säljs och minskad exponering för stora portioner, tallrikar och paket visar sig vara en effektiv metod för att hålla en hälsosam vikt.

Det är forskare vid Cochrane-nätverket har kommit fram till att det finns en koppling mellan portionsstorleken och hur mycket man äter, vilket tidigare inte varit så självklart som det låter.

– Fram till vår studie har bilden varit splittrad och den övergripande bilden oklar. Det har funnits en tendens att betrakta personlighetsdrag och bristande självkontroll som huvudorsak till att människor överäter, säger en av författarna Gareth Hollands som är verksam vid Cambridge-universitetet, till Svd.

Forskarna har vägt samman 61 studier med sammanlagt 6711 deltagare för att undersöka hur storleken på portioner, paket, glas och porslin påverkar hur dem äter.


TT

Ändrad design

Genom att ändra design på många matpaket skulle en engelsman i snitt kunna minska sitt dagliga energiintag med 12–16 procent, vilket motsvarar 279 kilokalorier.

Forskarna kom även fram till att portionsstorlekarna idag nästan är dubbelt så stora som på 1950 och 60-talet. De menar nu att det finns skäl till att genom ny lagstiftning ändra stoleken på portioner på marknaden.


Bildkälla

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela