Matkoma
1 av 2
En som kanske tar en tupplur efter matkoma. - Foto: TT Bild
Anledningen till att man blir trött efter mat
2 av 2
En annan som kanske fått i sig för mycket mat och har matkoma. - Foto: TT Bild

Därför får du matkoma när du har ätit

Ni vet den där känslan man får när man ätit – när man känner sig lite dåsig och trött. Här är varför det känns som att du har matkoma och vill ta dig tupplur.


Vi har alla varit där, vare sig vi har ätit buffé eller hemma – det vill säga ätit för mycket mat bara för att det är så gott och hamnat i en rejäl matkoma.

Men vad är det som gör att vi helst vill lägga oss och ta en tupplur?

Jo, medan vi smälter vår mat så förs mycket av vårt blod till magsäcken och tarmen för att transportera bort de absorberade och spjälkade nedbrytningsprodukterna, skriver Sience Alert. Det gör att det finns mindre blod i resten av kroppen, vilket kan göra att vissa människor kan känna sig yra eller trötta.

Det är dock inte den enda orsaken till dåsigheten. Vad du äter är också en orsak, vilket kanske inte är en hemlighet.

Till exempel kan måltider som är rika på fett och kolhydrater göra dig sömnig. Men även om man balanserar upp det med protein.

Äter man kolhydrater så höjs insulinnivån. Och insulin gör att aminosyra Trytophan, som vi får ut när proteinet bryts ned, förs in i hjärnan. I hjärnan omvandlas trytophan till en kemikalie i hjärnan som kallas serotonin – vilken gör att vi känner lugn och trötthet.

Och Melatonin, som finns i mjölk, är ett annat hormon som kan få oss att vilja ta en powernap.

Som tur finns det tips på hur du ska undvika matkoma.

Ett råd som ges är att äta en balanserad måltid, så näringsrik du kan. Dessutom så är det bra att försöka att inte överäta, fast det är svårt. Du ska låta kroppens naturliga hormon leptin, som minskar hunger, att stiga. Och gherlin, hormonet som ökar när vi börjar äta, att sjunka. Det gör att vi känner mättnad, skriver Sience Alert.

Så nu vet du varför den där dåsiga känslan kan uppkomma efter man ätit en stor, härlig måltid. Det är helt naturligt med andra ord. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!