Det går att frysa in upptinad mat på nytt.
1 av 3
Det är helt okej att frysa om mat flera gånger, så länge det inte är skämt. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Om man tinar upp mat så går den att frysa igen om man gör det på rätt sätt.
2 av 3
Även färdigmat kan frysas igen – om du tinade den rätt från början. - Foto: Svenska Dagbladet/TT
Snabbtina inte fryst mat.
3 av 3
När maten väl är tinad bör den inte stå i kylskåpet för länge innan du äter den. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Jo, det är visst okej att frysa om upptinad mat

Trodde du att upptinad mat aldrig kan frysas igen? Det kan den, men du måste göra på rätt sätt.


– Föreställningen att du inte kan frysa redan upptinade livsmedel igen är en myt, säger dietisten Tina Hanes, till New York Times.

Enligt henne är det helt säkert att frysa om i princip allt, så länge det tinas ordentligt – alltså i kylskåpet och inte bara framme i rumstemperatur. I så fall kan du frysa om allt från rått kött och kyckling till fisk och skaldjur. Men också frukt, grönsaker bröd och kakor.

Det viktigaste är alltså hur man tinar maten och då gäller det att ha lite framförhållning och tina det i kylskåpet. Du ska aldrig tina något i rumstemperatur eller med varmt vatten.

– Bakterier gillar, precis som vi, när det är varmt och förökar sig snabbt vid rumstemperatur. Upptining på diskbänken är inte säkert och du ska aldrig göra det, säger Hanes till New York Times.

/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!