6 saker du måste veta om urinvägsinfekton och hur du kan slippa

- 13/10/2015, 14:28 -

GIF

Urinvägsinfektion är som ett krig nere i byxan som många kvinnor tvingas stå ut med månad efter månad. Nyheter24 har pratat med en expert som försöker hjälpa oss slippa skiten.

Känslan av konstant kissnödighet, sveda och värk i vaginan är något som tyvärr inte tillhör ovanligheterna hos många kvinnor. Det kallas för urinvägsinfektion (UVI) och är väldigt lätt att få. Nyheter24 har pratat med Caroline Elmér, Urolog och Gynekolog på Stockholms Urogyn, för att ta reda på allt du behöver veta om UVI.

1. Bakterier hamnar fel
Urinvägsinfektion handlar basically om att dina egna bakterier runt vaginan (som ska vara där) har klättrat in genom urinröret in i urinblåsan.

2. Vilket uppstår av gnugg
Och hur hamnar bakterierna där?

– När de får tillfälle, största skälet är när vi gnuggar oss i underlivet genom att ha sex, tvätta sig, eller exempelvis badar, säger Caroline Elmér till Nyheter24, och fortsätter:

– Vissa får det till och med av att cykla.


Bildkälla

3. Och bad och tvätt
Många får infektion efter att de har badat eller om de har tvättat sig för mycket. Slidan ska tvättas med ljummet vatten eller olja. Och torkas framifrån -> bak.

– De bakterier som finns runt slidan och vaginan är oftast där för att de ska vara där. Vi ska inte tvätta oss allt för mycket och absolut inte med tvål.


Bildkälla

– Många kvinnor får återkommande urinvägsinfektioner vilket kan bero på att slemhinnorna fortfarande är sköra från tidigare infektioner. Det kan också ha att göra med hur urinröret är skapt, säger Caroline och fortsätter:

– De kvinnor som har mycket besvär behöver ofta ta förebyggande tabletter efter sex och kanske undvika sexställningar där man kommer åt urinröret.

4. Förebyggande tabletter efter sex
Kontakta din gynekolog och berätta om dina återkommande besvär, det finns antibiotika-varianter som man tar varje gång efter sex för att förhindra att en infektion bryter ut.

Och kissa efter sex.

– De flesta penicillinsorter som man använder för urinvägarna utsöndras i urinen så de går inte in i levern eller njuren alls och är därför ofarliga att äta.

5. Googla sexställningar
Ta reda på vilka sexställningar som belastar urinröret minst och se om det gör någon skillnad.

– Glidmedel kan också vara något som gör det svårare för bakterierna att klättra in till urinblåsan, säger Caroline.


Bildkälla

6. Håll miljlön där nere sur
Drick tranbärsjuice, citronvatten eller ta motsvarande tabletter som gör urinet surt.

– Det är ingenting som är vetenskapligt bevisat, med tranbärsjuice, men vi har märkt att det fungerar. Bakterier har svårare att växa till i surare miljö, då kanske de inte multiplicerar.


Bildkälla

Om du får feber i samband med urinvägsinfektion är det viktigt att uppsöka vård eftersom det kan vara njurbäckeninflammation.