Supergeniet: var inte rädd för robotar – var rädd för kapitalism

- 10/10/2015, 22:34 -
Stephen Hawking.
1 av 3

Stephen Hawking.

TT

Forskare och författare – och supersmart.
2 av 3

Forskare och författare – och supersmart.

TT

Här på besök i Sverige och träffar kungen.
3 av 3

Här på besök i Sverige och träffar kungen.

TT

Forskaren och författaren Stephen Hawking flaggar för att teknikutvecklingen leder till att många blir fattiga.

Det var i en utfrågning på sajten Reddit som den världskända fysikern Stephen Hawking berättade hur han ser en trend mot att stora företag kan bidra till fattigdom.

Av en användare fick han frågan:

"Har du funderat på teknologisk arbetslöshet, där vi utvecklar automatiserade processer som slutligen orsakar stor arbetslöshet genom att utföra jobb snabbare och/eller billigare än människor kan utföra dem? Framför allt, tror du på en värld där människor arbetar mindre eftersom så mycket arbete automatiseras? Tror du att folk alltid kommer att antingen hitta arbete eller skapa mer arbete att göra?"

Stephen Hawking svarade:

"Om maskiner producerar allt vi behöver, då kommer resultatet att bero på hur saker och ting fördelas. Alla kan njuta av ett liv i lyx om det välstånd som produceras delas." börjar han.

Alltså, om allt mer jobb utförs av robotar kan människor arbeta mindre och om alla får ta del av resurserna som frigörs kan människor över hela jorden dra nytta av teknikens fördelar. Men Hawkings svar fortsätter mindre positivt:

"Eller så kan det sluta med att de flesta människor blir urfattiga, om ägarna lyckas lobba mot att fördela resurserna. Hittills tycks trenden vara mot det sistnämnda, att tekniken hela tiden ökar ojämlikheten."

Det låter verkligen inte som Hawking är imponerad av utvecklingen, snarare verkar han tro att de som tjänar på utvecklingen kommer behålla vinsterna för sig själva och att alla andra förlorar på det.


Bildkälla: TT

Är du orolig för världen?