Forskning vid Uppsala universitet.
1 av 2
Forskning vid Uppsala universitet. - Foto: SCANPIX SWEDEN AB / BERTIL ENEVÅG ERIUCSON / TT
Nazar Akrami.
2 av 2
Nazar Akrami. - Foto: TT

Så skapas fördomar

Alla typer av gruppindelningar skapar fördomar – vilket riskerar att leda till främlingsfientlighet. Det visar ny svensk forskning.


Forskare vid Uppsala universitet har kommit fram till att alla typer av gruppindelningar skapar fördomar och riskerar att leda till främlingsfientlighet, det berättar Sveriges Radio. Bakgrunden är en rad studier där man delat in försökspersoner i grupper, baserat på vad de svarat på vissa enklare frågor.

Utan att få veta vad grupperna representerat fick man sedan jämföra sig själva med de andra grupperna, baserat på till exempel intelligens och snällhet – med ett mycket tydligt resultat.

– Studierna visar att man oftare är positiv mot sin egen grupp och mer negativ mot den andra gruppen. Och det här har vi fått fram i sex olika studier, säger Nazar Akrami, som forskar på fördomar vid Uppsala universitet, till Sveriges Radio.

Han säger att alla människor är mer eller mindre fördomsfulla och att det delvis är medfött, samt baserat på minnen och erfarenheter. Men ytterligare en faktor är alltså grupptillhörighet. Och det spelar alltså ingen roll hur gruppindelningen går till – men den skapar alltid fördomar och riskerar att orsaka främlingsfientlighet, säger Akrami till Sveriges Radio.

– För den stora allmänheten tror jag det handlar om att man vet hur de här processerna fungerar och har någon form av reflektion, ungefär "varför reagerade jag så?". Jag tror att på samma sätt som vi automatiserar negativa stereotyper, kan vi automatisera ett form av filter som gör att vi tänker efter innan förhoppningsvis, säger han.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.