15 tips som mot förkylning som verkligen fungerar

- 21/10/2015, 13:55

TT

Nu är det förkylningstider igen. Här är de 15 bästa tipsen för hur du klarar dig från att drabbas av något hemska.

Nu är det återigen förkylningstider. En vanlig vuxen drabbas av cirka tre förkylningar per år – men visst hade det varit skönt att slippa det och i stället vara frisk hela tiden?

Här är de 15 bästa tipsen för att hålla sig frisk året om, enligt CNN.

1. Ät yogurt till frukost

En studie från 2011 visar att de som regelbundet äter yogurt har 12 procent mindre infektioner.2. Öppna ett fönster

Att vara inomhus hela dagen ökar risken för att bli smittad av någon som bär på ett virus. Det man kan göra är att öppna ett fönster för att öka luftcirkulationen i rummet vilket sätter bakterierna i cirkulation och gör dem svårare att fånga.

3. Ät svamp

En färsk studie från the Journal of the American College of Nutrition visar att svamp boostar immunförsvaret. En studie visade att de som åt svamp varje dag fick fler antikroppar och hade färre inflammationer.


4. Akta dig för folk som nyser

Bakterierna i en nysning kan spridas så långt som sju meter så det gäller att hålla sig undan.


5. Rör inte dina läppar

För att undvika förkylning är det klokt att inte röra sig eget ansikte. Den genomsnittlige personen rör sig ansikte tre gånger eller mer varje timme och där är det fullt av bakterier.

6. Sov mycket.

För att undvika att bli sjuk ska man sova så mycket som man bara kan. Det är när vi sover som kroppen återhämtar sig och bygger upp immunförsvaret. En studie från the Archives of Internal Medicine visade att de som sover färre än sju timmar per natt var tre gånger så mer mottagliga för förkylningar än de som sover minst åtta timmar.

7. Spola ur näsan

Mycket bakterier hamnar i näsan så därför kan det vara smart att spola ur den med kokat (men kallt) saltat vatten. Detta för att få ut alla partiklar och tänkbara bakterier som hamnat i näsan under dagen.

8. Knacka dig själv på bröstet

Det finns en punkt i mitten av bröstbenet, i höjd med det tredje revbenet, som man kan knacka lätt på för att utlösa kroppens egna försvar. En minut några gånger om dagen räcker, enligt Daniel Hsu, doktor i akupunktur och asiatisk medicin i New York.

9. Få i dig mycket vätska

Vätska hjälper till att tunna ut slemmet som bildas i kroppen vid sjukdom så det gäller att dricka minst två liter vatten varje dag.

10. Ät kryddstark mat

Kryddstark mat hjälper till att rensa systemet. Det ska helst vara så starkt att näsan början rinna och ögonen blir vattniga så var inte blyg med chilin.


11. Hoppa över träningen

Om du känner att en förkylning är på gång så är det smart att hoppa över träningen. Lättare fysisk aktivitet som yoga eller en promenad kan däremot vara bra –men undvik att svettas.

12. Gurgla varmt saltvatten

Koka upp vatten, salta det och låt det kallna. Sedan är det bara att börja gurgla. Det spolar bort bakterier och får en att känna sig fräschare.

13. Ät kycklingsoppa

Detta är en klassisk sjukrätt som funkar jättebra. Ångan från den varma soppan öppnar upp näsgångarna och saltet lindrar en öm hals. Dessutom är proteinet från kycklingen sjukdomsförebyggande.

14. Ät en sked med honung

Ät bar honung med sked. Fungerar antiinflammatoriskt och kan lindra halsont. Honung som värms upp i tillexempel te är däremot verkningslöst.

15. Sitt upp i sängen

Ligger du hemma och är sjuk? Ligg inte på rygg utan bunkra istället upp med kuddar bakom dig och sitt upp. Det leder bort blodet från huvudet och avstyr inflammation i näsa och hals.

Vilket är ditt bästa tips mot förkylning? Kommentera gärna :)