Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Är du en social man? Grattis, du lever längre

- 26/10/2015, 08:50
Sociala personer, eller i alla fall män, lever längre.
1 av 3

Sociala personer, eller i alla fall män, lever längre.

Giphy

Det visar en studie gjord på 700 000 personer.
2 av 3

Det visar en studie gjord på 700 000 personer.

TT Bild

Varför det ser ut som det gör besvarar inte studien.
3 av 3

Varför det ser ut som det gör besvarar inte studien.

TT Bild

Osociala män riskerar att dö tidigare än andra män, visar en ny studie. Men det går att kompensera om man tjänar mycket eller har utbildning.

En ny studie visar att de som är sociala lever längre – i alla fall männen. Studien kommer från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, skriver Upsala Nya Tidning.

I studien har man analyserat uppgifter från 700 000 män som bedömts av psykolog i samband med mönstring för värnplikt – som ju inte finns längre.

Och skillnaden var stor – bland de som bedömdes som minst sociala dog ungefär åtta procent före 45 års ålder. Av de med hög social förmåga dog bara två procent före 45.

Bildkälla

– Mina resultat tyder på att inte bara de enskilda individerna utan även folkhälsan skulle kunna vinna på att tidigt upptäcka och erbjuda social träning för män med nedsatt social förmåga, säger doktoranden Mattias Öhman som ligger bakom studien, till UNT.

Det verkar dock som att de mindre sociala personerna som var högutbildade eller tjänade mycket levde längre än de som inte gjorde det.

Varför osociala män oftare dör tidigare besvarar inte studien, skriver UNT.