Det visar en studie gjord på 700 000 personer.
1 av 2
Det visar en studie gjord på 700 000 personer. - Foto: TT Bild
Varför det ser ut som det gör besvarar inte studien.
2 av 2
Varför det ser ut som det gör besvarar inte studien. - Foto: TT Bild

Är du en social man? Grattis, du lever längre

Osociala män riskerar att dö tidigare än andra män, visar en ny studie. Men det går att kompensera om man tjänar mycket eller har utbildning.


En ny studie visar att de som är sociala lever längre – i alla fall männen. Studien kommer från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, skriver Upsala Nya Tidning.

I studien har man analyserat uppgifter från 700 000 män som bedömts av psykolog i samband med mönstring för värnplikt – som ju inte finns längre.

Och skillnaden var stor – bland de som bedömdes som minst sociala dog ungefär åtta procent före 45 års ålder. Av de med hög social förmåga dog bara två procent före 45.

Bildkälla

– Mina resultat tyder på att inte bara de enskilda individerna utan även folkhälsan skulle kunna vinna på att tidigt upptäcka och erbjuda social träning för män med nedsatt social förmåga, säger doktoranden Mattias Öhman som ligger bakom studien, till UNT.

Det verkar dock som att de mindre sociala personerna som var högutbildade eller tjänade mycket levde längre än de som inte gjorde det.

Varför osociala män oftare dör tidigare besvarar inte studien, skriver UNT.

/
Liv
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.