Lördag 1 Okt
Stockholm

14 tecken på att du skulle kunna vara gravid just nu

14 tecken på att du kan vara gravid
Bildkälla: Anthony Macchio, Pixabay / fancycrave1, Pixabay . Foto:

Oavsett om du vill bli gravid eller inte så kan det vara bra att ha lite koll på vilken tidiga och konstiga tecken som finns. Men obs! Bara för att du uppvisar ett eller några av dessa symptom behöver det inte betyda att du är gravid.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Du mår illa

Detta kanske är ett av de mest välkända tecknena på graviditet. Anledningen till att du mår illa är att vissa hormonnivåer höjs väldigt snabbt. Just dessa hormoner påverkar din matsmältning och kan göra att det blir svårt för dig att behålla mat. 

Tyvärr är det där med morgonillamående bara en myt – du kan må illa under hela dagen.

2. Du är utmattad hela tiden

Att ha en människa växandes inne i sig tar på krafterna. Det gör att ett av de allra tidigaste tecknena på graviditet kan därför vara att du känner dig sjukt utmattad, utan anledning.

Bildkälla: Kinga Cichewicz / Unsplash

3. Dina bröst börjar växa…

Om dina bröst helt plötsligt blir väldigt mycket större, samtidigt som din mens är sen, så kan det vara ett tecken på graviditet. Brösten kan kännas ungefär som när precis innan du ska få mens – fast det håller i sig längre.

4. Du får en ovanligt tidig minimens

En så kallad nidblödning inträffar när ungefär fem till tio dagar efter att sperman befruktat ägget. Det är nämligen då embryot fäster i livmodern. Den är inte lika riklig och håller inte i sig lika länge som mens. 

5. Dina bröstvårtor blir mörkare

Hormoner kan göra att bröstvårtor och vårtgårdar mörknar. 

6. Dina kinder kan mörkna något

Precis som tidigare tecken kan dina kinder också anta en mörkare färg när du är gravid.

7. Du skulle kunna äta hur mycket som helst

Eftersom att hormonnivåerna gör din matsmältning jättekonstig, samtidigt som din kropp vill ha så mycket kalorier som möjligt till bullen i ugnen, är en del gravida hungriga exakt hela tiden. 

Bildkälla: 지원 이 / Pixabay

8. Du får en mörk linje under naveln

Den kallas för “linnea nigra”, och är en mörk vertikal linje på magen.Det hänger ibland ihop med punkten ovan, om mörkare bröstvårtor.

9. Du är sugen på att äta väldigt konstiga saker

Experter vet inte exakt varför gravida personer kan få konstiga mat-cravings, men det kan vara ett riktigt tidigt tecken på graviditet.

Bildkälla: Bruno, Germany / Pixabay

10. … och du känner ett starkt hat mot andra ätbara saker

Graviditet kan göra ditt luktsinne bättre än förut, vilket kan göra att du helt enkelt inte klarar av vissa lukter. Detta kan hända från och med fyra veckor in i graviditeten.

11. Det känns som att du har mensvärk

Om du har vad som känns som mensvärk, men utan att mensen kommer så kan det vara så att du är gravid. Smärtan beror på att din livmoder börjar växa.

12. Din sexlust har helt försvunnit

De förändringar som sker i kroppen på grund av hormonerna kan göra att du blir illamående och trött, vilket kan göra att din sexlust försvinner.

Bildkälla: Pexels / Pixabay

13. Din vikt har inte förändrats alls

Du kanske tror att det första som händer när du blir gravid är att du går upp i vikt – detta stämmer dock inte. Du kan vara gravid men ändå väga precis lika mycket som förut.

14. Du börjar se lite suddigt

Det här är rätt ovanligt, men för en del försämras synen när de blir gravida. Så om det händer samtidigt som mensen är sen, kan det vara en bra idé att kolla upp det.

Bildkälla: Boris Gonzalez / Pixabay
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.