Ebolavirus.
1 av 2
Ebolavirus. - Foto: TT
Bakterier.
2 av 2
Bakterier. - Foto: TT

7 symptom du knappt märker – som kan tyda på allvarliga sjukdomar

Du kanske går runt och och känner dig pyttelite hängig. Här är några knappt märkbara tecken som kan vara symptom på allvarliga sjukdomar.


Vanliga kroppsliga reaktioner kan vara tecken på många olika sjukdomar – eller på absolut ingenting alls.

1. Håravfall

Att tappa hår kan vara ett resultat av många saker, och de flesta är inte alls allvarliga. Men även sjukdomar diabetes eller ulcerös kolit, och vid vissa andra sjukdomar som beror på hormonförändringar.


Bildkälla

2. Trötthet

Ja, att du är trött beror faktiskt oftast på att du sovit för lite och då är det enkelt botat. Men det är så klart inte det enda.

Det kan till exempel vara ett symptom på att du har hypotyreos, det vill säga brist på sköldkörtelhormon. Där är trötthet och nedsatt ork ett tidigt symptom.

Att vara trött och orkeslös är dessutom ett av flera tecken på hjärtmuskelinflammation.


Bildkälla

3. Kissnödig

Well, i första hand kanske du typ... druckit mycket och inte gått på toaletten på länge.

Fast det är inte det enda som kissnödighet kan vittna om. Att springa och kissa ofta är ett vanligt tecken på Diabetes typ 1. Även godartad prostataförstoring har kissnödighet som symptom.


Bildkälla

4. Att det kliar på kroppen

Det är faktiskt ett symptom på njursvikt. Om dina njurar har nedsatt funktion brukar det också visa sig genom illamående och trötthet.

Eller så har du bara fått lite torr hud eller ett myggbett.


Bildkälla

5. Att du fryser

Visste du att ett tecken på salmonella är att frysa mycket? I alla fall om du också har feber.


Bildkälla

6. Ont i magen

Hungrig eller mensvärk? Kanske. Men det kan förstås vara värre. Det är knappt värt att räkna upp vad magont är symptom på – det finns för många sjukdomar.

Men har du ofta strul med magen kan det vara IBS eller funktionell dyspesi. Kan du inte hitta en förklaring till att du har ont eller om det inte går över ska du söka vård direkt.


Bildkälla

7. Att du är anfådd

Det kan bero på att du fått sämre kondis men det kan också vara ett symptom på hjärtsvikt, det vill säga att ditt hjärta inte orkar pumpa tillräckligt mycket blod i din kropp.

Det behöver förstås inte vara det, det är också ett tecken på många andra problem med hjärta och lungor. Eller som sagt, så har du bara fått sämre kondition.


Bildkälla

All information är hämtad från 1177 Vårdguiden. Det som nämns här kan också vara tecken på andra sjukdomar än det som framgår i artikeln, och det kan vara tecken på att du är helt frisk.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hur mår du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.