Rökning – inte heller bra för hälsan.
1 av 3
Rökning – inte heller bra för hälsan. - Foto: TT Bild
Ensamhet kan vara mysigt. Men på lång sikt kan det vara dåligt för hälsan.
2 av 3
Ensamhet kan vara mysigt. Men på lång sikt kan det vara dåligt för hälsan. - Foto: TT Bild
Lika dåligt som att röka cigaretter.
3 av 3
Lika dåligt som att röka cigaretter. - Foto: TT Bild

Dags att haffa – ensamhet kan vara lika farligt som rökning

Enligt amerikanska forskare kan ensamhet vara lika farligt som att röka. Men goda vänner kan förlänga ditt liv.


Social samvaro är bra för din hälsa. Men på samma sätt kan ofrivillig ensamhet vara skadligt för din hälsa, skriver Göteborgs-Posten.

Amerikanska forskare har jämfört ensamhet med andra hälsofaror och det visar sig att ofrivillig ensamhet är en lika stor riskfaktor för att dö i förtid som rökning, och farligare än fysisk inaktivitet och fetma.

Peter Strang, professor vid institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska Institutet, säger till Göteborgs-Posten att hjärnan är uppbyggd så att den har ett varningssystem för när vi är hotade, och ett belöningssystem för sådant som på lång sikt ökar vår chans för överlevnad.

Socialt umgänge ska vara en sån belöning.

– Gruppen blev människans framgångs- och överlevnadsfaktor. Om hon lämnade gruppen var hon bokstavligen i livsfara och började spana efter faror. Dessa obehagskänslor blev så starka att personen drevs tillbaka till gruppen, säger Strang till Göteborgs-Posten.

Bildkälla: TT Bild

Att vara ensam släpper ut stresshormoner som är ganska harmlösa på kort sikt, men på lång tid blir det en belastning och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Men det viktiga är inte att hitta en bae. En bra kompis eller två fungerar lika bra.

– Vi mår bra av gemenskap, kramar, middagar ihop, körsång, lagsport. Då badar kroppen i hormoner som skapar välbefinnande, säger Strang till Göteborgs-Posten.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Trivs du bra själv?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.