Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Myten avslöjad: Frukost är inte dagens viktigaste mål

- 21/11/2015, 14:44 -
Frukost är alltså inte dagens viktigaste mål?!?!
1 av 3

Frukost är alltså inte dagens viktigaste mål?!?!

Collage GIPHY / TT

Det viktigaste är att du inte bara äter en massa socker för att hålla humöret uppe.
2 av 3

Det viktigaste är att du inte bara äter en massa socker för att hålla humöret uppe.

HOLMBERG, HASSE / SCANPIX

Så ät när du vill och känn ingen press
3 av 3

Så ät när du vill och känn ingen press

Faksimil / YouTube

Vi har alla hört uttrycket "frukost är det viktigaste målet på dagen". Men där har vi blivit lurade för det stämmer inte.

"Frukost är dagens viktigaste mål". Det har vi hört sedan vi var små. Men stämmer det verkligen? Nej, hävdar nutritionister och kostvetare.

– Det är inte tack vare att ha koll på blodsockret som många behöver äta oftare, det är andra saker som styr vid trötthet eller irritation. Vi säger inte heller längre att alla måste äta frukost klockan sju. Vi vet att vi reglerar blodsockret utmärkt även om vi inte äter frukosten en viss tid på morgonen eller om vi äter ett mål senare, säger Anki Sundin, nutritionist till Metro.

Det finns fler som inte tycker att frukosten styr om vi får en bra dag. På Livsmedelsverket hävdar man att de aldrig gått ut med den informationen.

– Det går inte att säga att frukost är viktigare än lunchen. Det viktiga är att vi äter mat och inte massa godis, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, till Metro.

Det gör alltså ingenting om du inte orkar med frukosten eller om du äter den lite senare än du trott var bra för dig. Man ska dock tänka på att vissa grupper behöver äta frukost mer än andra. Exempelvis diabetiker behöver målet för att lättare ha koll på blodsockret. För unga personer finns också studier som visar på att frukost är viktigt för att palla med skolan och kunna fokusera bättre.