Fredag 30 Jul
Stockholm

Därför ska barn och föräldrar snacka om sex med varandra

Det kanske blir pinsamt, men ungdomar blir bättre på att skydda sig när de börjar ha sex om de redan pratat om det med sina föräldrar.
1 av 3
Det kanske blir pinsamt, men ungdomar blir bättre på att skydda sig när de börjar ha sex om de redan pratat om det med sina föräldrar. Foto: Faksimil / Bustle
Våga prata om blommor och bin.
2 av 3
Våga prata om blommor och bin. Foto: TT
Det är bra att föräldrar pratar med sina barn.
3 av 3
Det är bra att föräldrar pratar med sina barn. Foto: TT

Det är inte alla föräldrar som snackar sex med sina barn. Men enligt forskning finns det många bra anledningar att ha snacket om blommor och bin.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Föräldrar som pratar om sex kan vara det mest pinsamma som finns i hela världen. Men det finns faktiskt många bra anledningar att bita ihop och ta snacket.

RH Reality Check skriver om forskning som visat att barn som talar om sex är mycket bättre på att ha säkert sex.

De ungdomar som genomlidit pinsamma snack var bättre på att använda kondom eller andra preventivmedel. Tjejer blev bättre än killar på att skydda sig och det blev bättre effekt om det var mamman, i stället för pappan, som pratade. Men det viktigaste var att föräldrar och barn pratade, enligt studien som 25 000 föräldrar deltog i. Den publicerades i Journal of the American Medical Association.

Martha KempnerRH Reality Check är sexualupplysare och mamma och hon skriver att det går att börja prata om sex nästan hur tidigt som helst. Till exempel snackade hon om preventivmedel med dottern när den var fyra år gammal. Hon skriver att det brukar räcka att svara på barnens frågor, när de vill veta mer frågar de.

Så nästa gång det börjar bli stelt för att någon i familjen snackar sex – tänk på att det bara är nyttigt.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.


Pratade du om blommor och bin med dina päron?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela