Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nederländerna är sämst i Europa – på att tvätta händerna

- 03/12/2015, 19:02 -
Tvätta händerna efter toalettbesök
1 av 3

Vilket land är egentligen sämst?

GIPHY / TT

Handfat händer vatten
2 av 3

I Nederländerna är man sämst enligt undersökningen.

TT NYHETSBYRÅN

Sprita händerna
3 av 3

I Sverige är vi hyfsat duktiga på rena händer.

TT NYHETSBYRÅN

Efter en större global undersökning vet vi nu vilket land i Europa som är sämst på att tvätta händerna efter toabesöket. Det är inte Sverige i alla fall...

Undersökningen är utförd av Gallup International och sprider sig över de flesta länderna i Europa. Frågan som de deltagande svarade på var "tvättar du händerna med tvål efter du använt toaletten?".

Karta över var man tvättar händerna bäst i Europa.
Grafik: Independent/Statista

När det kommer till renligheten hos svenskar svarade 78% att de gör det varje gång. Vi är alltså långt ifrån toppen där Bosnien-Hercegovina får stoltsera med hela 96% som påstår att de alltid tvättar händerna.

Allra sämst när det kommer till hygienen går det för Nederländerna. Endast 50% av deltagarna i undersökningen säger att de tvättar händerna efter toalettbesöken. Nasty. I botten återfinner vi också Frankrike med 62% och Spanien med 61%. Sämst bland nordiska deltagare är Finland. Men ändå med ett resultat på 76%. Varken Danmark eller Norge är dock med i undersökningen.

Så klart som vanligt med undersökningar går det att ifrågasätta resultatet som endast bygger på muntliga svar. En liknande undersökning visade att 95% av britter alltid tvättar händerna, men när personerna sedan kontrollerades i undersökningen visade det sig att bara en tiondel av deltagarna alltid tvättade händerna, rapporterar Independent.

Tvättar du händerna efter du varit på toa?