Enligt studien använder män och kvinnor hjärnan olika när de ska hitta någonstans.
1 av 3
Enligt studien använder män och kvinnor hjärnan olika när de ska hitta någonstans. - Foto: TT Bild
Män använder sig i större utsträckning av väderstreck.
2 av 3
Män använder sig i större utsträckning av väderstreck. - Foto: TT Bild
Men män kan behöva använda kartor ibland ändå.
3 av 3
Men män kan behöva använda kartor ibland ändå. - Foto: TT Bild

Studie: Män har bättre lokalsinne än kvinnor

Norsk forskning visar att män och kvinnor använder hjärnan olika när de använder lokalsinnet – och att män gör det bättre. Kul att män är bättre på nåt, om man nu kan lita på en studie från Norge vill säga.


Enligt en norsk studie har män bättre lokalsinne än kvinnor, skriver norska forksningstidskriften Gemini.

Försökspersoner fick sina hjärnor scannade av en MRI-maskin samtidigt som de skulle lösa uppgifter. Med 3D-glasögon och en joystick fick de navigera i en virtuell labyrint på 4 500 kvadratmeter.

Det visade sig då att män använde sig mer av väderstreck och använde en annan del av hjärnan för att hitta rätt.

– Kvinnor och män har olika strategier för att hitta, menar Carl Pintzka, läkare och doktorand vid Institutionen för neurovetenskap på Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet

Han menar att kvinnor orienterar sig genom att hitta en väg de känner till och sedan utgå ifrån den. Att använda sig av väderstreck visade sig vara en bättre strategi, då den är mer flexibel.

Både män och kvinnor använde stora delar av hjärnan för att hitta rätt väg, men vissa delar skilde sig åt. Män använde hippocampus mer, och Pintzka menar att det har med evolutionen att göra.

– Förr var män jägare och kvinnor samlare, därför har hjärnorna utvecklats på olika sätt. Det är till exempel dokumenterat av andra forskare att kvinnor har bättre territoriellt minne än män. Förenklat kan man säga att kvinnor kan saker snabbare i ett hus, medan män hittar huset snabbare, säger Pintzka till Gemini.

Sjävklart betyder inte detta att alla män har bra lokalsinne och att alla kvinnor har dåligt – men det var det väl ingen som trodde.

Bildkälla

/
/
Man
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du bra lokalsinne?
Tack för din röst!