Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Studie: Därför skiljer sig småbarnsföräldrar

- 07/12/2015, 20:54
En ny studie visar varför småbarnsföräldrar separerar.
1 av 3

En ny studie visar varför småbarnsföräldrar separerar.

TT Bild

En anledning till skilsmässa är stress.
2 av 3

En anledning till skilsmässa är stress.

TT Bild

Och många skiljer sig när barnet är cirka fyra år.
3 av 3

Och många skiljer sig när barnet är cirka fyra år.

TT Bild

I en ny studie har forskarna kommit fram några anledningar till att småbarnsföräldrar separerar.

Forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har tagit reda på hur det kommer sig att småbarnsföräldrar väljer att få skilda vägar.

De lät 452 föräldrar att svara på en enkät som mäter kvalitén på relationen utifrån enighet, samhörighet, tillfredställelse, sensualitet och sexualitet, skriver Dagens Nyheter.

Efter fyra år hade 23 föräldrar separerat och efter åtta år hade 16 föräldrar till gjort det. Enligt siffror från SCB var medelåldern på första barnet vid skilsmässan fyra år och åtta månader.

Bildkälla: TT Bild

Malin Hansson som är doktorand vid Sahlgrenska akademin säger att de inte vet säkert vad som händer i relationen just då. Men att de kan vara så att många skaffar barn ganska tätt och när barnet är fyra år så jobbar ofta föräldrarna heltid igen, vilket gör att stressen blir större.

Förutom att stress kan vara en faktor så finns det andra vanliga anledningar enligt studien. Och de ska vara brist på intimitet, bristande kommunikation, skillnader i personlighet och negativa effekter av missbruk.

– Generellt kan man säga att de separerande papporna vill ha mer tid för sig själv och ha tid att exempelvis träna, medan kvinnorna vill ha mer tid tillsammans med sina barn och sin partner. I övrigt ser vi att det främst är bristande kommunikation som ligger bakom separationerna, säger Malin Hansson till DN.