En ny studie visar varför småbarnsföräldrar separerar.
1 av 3
En ny studie visar varför småbarnsföräldrar separerar. - Foto: TT Bild
En anledning till skilsmässa är stress.
2 av 3
En anledning till skilsmässa är stress. - Foto: TT Bild
Och många skiljer sig när barnet är cirka fyra år.
3 av 3
Och många skiljer sig när barnet är cirka fyra år. - Foto: TT Bild

Studie: Därför skiljer sig småbarnsföräldrar

I en ny studie har forskarna kommit fram några anledningar till att småbarnsföräldrar separerar.


Forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har tagit reda på hur det kommer sig att småbarnsföräldrar väljer att få skilda vägar.

De lät 452 föräldrar att svara på en enkät som mäter kvalitén på relationen utifrån enighet, samhörighet, tillfredställelse, sensualitet och sexualitet, skriver Dagens Nyheter.

Efter fyra år hade 23 föräldrar separerat och efter åtta år hade 16 föräldrar till gjort det. Enligt siffror från SCB var medelåldern på första barnet vid skilsmässan fyra år och åtta månader.

Bildkälla: TT Bild

Malin Hansson som är doktorand vid Sahlgrenska akademin säger att de inte vet säkert vad som händer i relationen just då. Men att de kan vara så att många skaffar barn ganska tätt och när barnet är fyra år så jobbar ofta föräldrarna heltid igen, vilket gör att stressen blir större.

Förutom att stress kan vara en faktor så finns det andra vanliga anledningar enligt studien. Och de ska vara brist på intimitet, bristande kommunikation, skillnader i personlighet och negativa effekter av missbruk.

– Generellt kan man säga att de separerande papporna vill ha mer tid för sig själv och ha tid att exempelvis träna, medan kvinnorna vill ha mer tid tillsammans med sina barn och sin partner. I övrigt ser vi att det främst är bristande kommunikation som ligger bakom separationerna, säger Malin Hansson till DN.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

Axelvaddar, påskliljegult och glimrande guldknappar. En liten del av historien kan bli din – eller någon annans – när prinsessan Dianas berömda outfits snart går under klubban. Men det blir med största sannolikhet inte billigt.

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

1 timme sedan
En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.