Mensen kan försvinna fast du inte är med barn.
Det finns flera anledningar till att din mens kan utebli, trots att du inte är gravid. - Foto: Pixabay/TT

7 anledningar till att mensen försvinner – fast du inte är gravid

Att mensen hoppar över någon månad här och där händer ibland. Ofta är det helt normalt, men det kan vara ett tecken på att någonting inte stämmer.


1. Undervikt

Väger du för lite är utebliven mens ett tecken på att kroppen inte mår bra. Då väger du så lite att kroppen kanske inte skulle kunna klara av en graviditet, utan i stället lägger energi på att överleva. Dessutom påverkas dina hormoner av fettprocenten i kroppen.

2. Hård träning

På samma sätt som undervikt kan göra att mensen försvinner kan även väldigt hård träning ha samma effekt. Det hänger ihop med att fettprocenten som i sin tur påverkar vissa kvinnohormoner som reglerar menscykeln.

3. Droger

Drogmissbruk påverkar kroppen på en hel rad negativa sätt, men det visste du säkert redan. Att mensen inte funkar som det ska är bara en av sakerna som kan hända.

4. Stress

Om man är väldigt stressad eller oroad hamnar kroppen i ett stresstillstånd, och prioriterar helt enkelt annat före menstruation.

5. Hormonstörningar

Hormoner kontrollerar ägglossningen, vilket i sin tur ju påverkar mensen.

6. PCOS

Polycystiskt ovarialsyndrom innebär små vätskefyllda blåsor, eller cystor, bildas på en eller båda äggstockarna. Om man tillsammans med detta har hormonrubbningar kan det göra att mensen.

7. Övervikt

På samma sätt undervikt påverkar hormonbalansen i kroppen gör även övervikt det.

Om mensen försvinner i mer än ett halvår ska du alltid kontakta en läkare.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit med om att mensen plötsligt uteblir?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.