Söndag 1 Aug
Stockholm

7 anledningar till att mensen försvinner – fast du inte är gravid

Mensen kan försvinna fast du inte är med barn.
Det finns flera anledningar till att din mens kan utebli, trots att du inte är gravid. Foto: Pixabay/TT

Att mensen hoppar över någon månad här och där händer ibland. Ofta är det helt normalt, men det kan vara ett tecken på att någonting inte stämmer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Undervikt

Väger du för lite är utebliven mens ett tecken på att kroppen inte mår bra. Då väger du så lite att kroppen kanske inte skulle kunna klara av en graviditet, utan i stället lägger energi på att överleva. Dessutom påverkas dina hormoner av fettprocenten i kroppen.

2. Hård träning

På samma sätt som undervikt kan göra att mensen försvinner kan även väldigt hård träning ha samma effekt. Det hänger ihop med att fettprocenten som i sin tur påverkar vissa kvinnohormoner som reglerar menscykeln.

3. Droger

Drogmissbruk påverkar kroppen på en hel rad negativa sätt, men det visste du säkert redan. Att mensen inte funkar som det ska är bara en av sakerna som kan hända.

4. Stress

Om man är väldigt stressad eller oroad hamnar kroppen i ett stresstillstånd, och prioriterar helt enkelt annat före menstruation.

5. Hormonstörningar

Hormoner kontrollerar ägglossningen, vilket i sin tur ju påverkar mensen.

6. PCOS

Polycystiskt ovarialsyndrom innebär små vätskefyllda blåsor, eller cystor, bildas på en eller båda äggstockarna. Om man tillsammans med detta har hormonrubbningar kan det göra att mensen.

7. Övervikt

På samma sätt undervikt påverkar hormonbalansen i kroppen gör även övervikt det.

Om mensen försvinner i mer än ett halvår ska du alltid kontakta en läkare.

Har du varit med om att mensen plötsligt uteblir?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela