​Därför blir du röd i ansiktet när du är generad – och så kan du undvika det

Att rodna när du får en lång blick och ett leende från någon du tycker om är inte ovanligt. Men varför gör du det?


Att rodna är något som händer oss alla ibland. Och tyvärr kommer det ju ofta vid fel tillfälle. Men varför blir man egentligen röd om kinderna när någon man tycker om ger dig en het blick?

Jo, det hela handlar om att de yttre kärlen i ansiktet vidgar sig. Det här är något som automatiskt styrs av nervsystemet, och det är alltså inget du kan göra något åt.

Men om du känner att det är jobbigt för dig finns det några enkla tips för att bli bättre på att hantera dina röda kinder. Ett knep kan vara att helt enkelt försöka tänka på något annat. Att slappna av, ta ett djupt andetag och slappna av i axlarna. En annan hjälpande tanke är att alla rodnar, och att det faktiskt inte märks så mycket som du tror. Ofta syns det inte att du rodnar, även om det känns som det, skriver Vårdguiden.

Att tänka på att du rodnar kan göra att du rodnar ännu mer, så ta det bara lite lugnt.

Om du däremot känner att rädslan för att rodna hindrar dig från att leva normalt bör du söka professionell hjälp.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Lund

Morgonens nyheter 18 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.