Torsdag 22 Apr
Stockholm

Det här är det mest hälsosamma köttet – enligt forskare

Renytterfilé någon?
1 av 3
Renytterfilé någon?. Foto: TT/ Leif R Jansson / SCANPIX
Nyttigt med renkött enligt forskare.
2 av 3
Nyttigt med renkött enligt forskare. Foto: TT / SVENSKA DAGBLADET
Tips om man vill vara nyttig på julbordet. Kanske byta ut julskinkan?
3 av 3
Tips om man vill vara nyttig på julbordet. Kanske byta ut julskinkan?. Foto: TT

Om man väljer att äta kött kan det vara bra att hålla koll på vad som är nyttigt. Det absolut hälsosammaste köttet är inte kyckling...

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Forskare i Norge har kollat på vilket kött som är det mest hälsosamma. Och det är ett som innehåller mer B-vitamin, järn, zink än lamm, får, fläsk och kyckling. Det innehåller också lika höga nivåer av vissa omega 3-fettsyror som i krabba, räkor och torsk. Med endast två procent fett.

Det är renkött som tolkas som ett nyttigare alternativ för den som inte vill få i sig särskilt mycket fett och dessutom få vitamintillskott. En av forskarna som står bakom det heter Ammar Eltayeb Ali Hassan och han har studerat och analyserat kött, lever och benmärg från 131 renar i fyra län och 14 betesområden i Norge.

– Vi har bara hittat positiva saker. Vi har inte funnit höga halter av beständiga organiska föroreningar och tungmetaller, med undantag av kadmium i levern. Men för att nå högsta månatliga kadmiumintag, måste man äta tre kilo lever per månad. Det är inte realistiskt, säger han till norska Aftonposten.

Anledningen till att renkött är nyttigare kan vara djurets kost, enligt forskarna.

– När djuren betar kan de välja sin egen diet i naturen. Det ger nyttigare fettsyror än för djur som äter mycket koncentrerade foder, säger Eva Narten Høberg, forskare vid Norska institutet för bioekonomi (Nibio) till Aftonposten.

Äter du renkött?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela