Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tro det eller ej – din ångest kan göra nytta

- 01/01/2016, 15:03
Ångest är hemskt, men det finns några fördelar.
1 av 3

Ångest är hemskt, men det finns några fördelar.

TT

Har du ångest är du troligtvis bättre på att läsa av andra känslor.
2 av 3

Har du ångest är du troligtvis bättre på att läsa av andra känslor.

TT

Du reagerar också snabbare på om en personer blir hotfull och våldsam.
3 av 3

Du reagerar också snabbare på om en personer blir hotfull och våldsam.

TT

Panikkänslor, stark oro och allmänt obehag? Det är så klart hemskt, men det kan ha vissa positiva bieffekter.

Alla som haft bakisångest vet att det kan vara värt priset. Oftast är det ju en följd av att du hade roligt dagen innan.

Men bakisångesten kan sällan mäta sig med "riktig" ångest, sådan som kan komma utan anledning och skapa panik och överväldigande oroskänslor. Den är svårare, för att inte säga omöjlig, att se något bra med.

Men om du klarar av att se på din ångest från den ljusa sidan ska du veta att det finn en hel del fördelar. Metro UK skriver om en studie som publicerades i eLife som visar positiva saker med ångest.

Lider du av ångest är du antagligen bra på att upptäcka negativa känslor hos andra och hanterar därmed hotfulla situationer bättre.


Bildkälla

24 personer deltog i studien, så det är en liten studie och mer forskning behövs men det ger ändå en hint.

Personerna fick titta på bilder av andra människor och uppskatta vilka känslor de hade. De fick också fylla i ett formulär och svara på hur mycket ångest de hade.

Det visade sig att de som hade ångest också var bättre på att tolka andras känslor samt att de använde an annan del av hjärnan för att göra det. Personerna med ångest använde en del av hjärnan som gjorde att de snabbare skulle kunna reagera fysiskt om det uppstod en farlig situation.

Precis som Metro UK skriver kan det alltså, i vissa sammanhang, vara bra att ha lite ångest.