Här berättar man om en av grundämnena.
1 av 2
Här berättar man om en av grundämnena. - Foto: TT Bild
En av forskarna Kosuke Morita.
2 av 2
En av forskarna Kosuke Morita. - Foto: TT Bild

WOW – här är periodiska systemets fyra nya grundämnen

Det periodiska systemet har fyllts på med fyra nya grundämnen – och här är de.


Det här är goda nyheter för alla som oroat sig över periodiska systemet och speciellt den sjunde raden – för nu är den sjunde raden komplett.

Bildkälla

Fyra helt nya grundämnen har godkänts av internationella kemiunionen IUPAC skriver Svenska Nationalkommittén för kemi i ett pressmeddelande.

De nya grundämnena har atomnummer 113, 115, 117 och 118. Än så länge har de inga namn utan bara tillfälliga namn som är följande: Ununtrium (Uut), Ununpentium (Uup), Ununseptium (Uus) och Ununoktium (Uuo).

De är radioaktiva med halveringstider på upp till en halv sekund. Och de är de tyngsta kända medlemmarna av borgruppen, kvävegruppen, halogenerna respektive ädelgaserna. Och hur coolt är inte det?!

Bildkälla

Det är forskargrupper i Japan, Ryssland och USA som står bakom upptäckterna. Men även några svenska forskare har varit med på ett hörn i senare studier – nämligen professor Dirk Rudolph och hans medarbetare vid Lunds universitet.

Kungliga Vetenskapsakademins ordförande, professor Christina Moberg, säger till Dagens Nyheter att man tack vare upptäckterna lyckats bevisa att de länge förutspådda grundämnena verkligen existerar.

– Det periodiska systemet är systematiskt uppbyggt. Det har varit vissa luckor och man har kunnat se att de här ämnena borde finnas. Men nu är alla luckor tilltäppta.

Ämnena har skapats i laboratoriemiljö och finns inte i naturen.

– Det här är besvärliga element eftersom de är så instabila. Man har mycket kort tid att undersöka dem innan de faller sönder, säger hon till DN.

Så nu har vi alltså fyra nya grundämnen att kunna, om man sysslar med Kemi det vill säga, woop!

Bildkälla

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du bra koll på det periodiska systemet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställd döms

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.