Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 anledningar att vin är bra för hälsan – enligt forskning

- 22/01/2016, 12:29 -
1 av 4

Giphy

Forskningen säger att vin är bra för hälsan.
2 av 4

Forskningen säger att vin är bra för hälsan.

Gorm Kallestad / TT

I de flesta fallen i alla fall. Och måttligt.
3 av 4

I de flesta fallen i alla fall. Och måttligt.

Claudio Bresciani / TT

Vin-oh!
4 av 4

Vin-oh!

TT Bild

Det finns en hel del sagt om vin och dess fördelar för vår hälsa. Men hur står det egentligen till?

1. Vin kan minska risken för hjärtsjukdom.


Bildkälla

Flera forskningsrapporter som kom ut 2000 bekräftade att vin minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Rödvin är en bra källa för antioxidanter vilket ger ett bra kolesterol .

2. Vin kan minska risken för cancer.


Bildkälla

Vid universitet vid Kreta, Grekland kom fram till att vin minskar tillväxten av celler kopplade till bröst- och prostatacancer. Samtidigt som vin helt avvärjer muncancer. Franska forskare hittade också bevis att antioxidanter i vin till och med kan bromsa tillväxten av levercancer.

3. Vin håller dina ben starka.


Bildkälla

Att dricka vin med måtta kan minska risken för benskörhet genom att öka bentätheten hos både män och kvinnor. En studie visade att kvinnor som drack 11 till 29 gram alkohol per dag, motsvarande cirka ett till tre glas vin, hade högre bentäthet än folk som inte dricker eller som dricker för mycket.

4. Vin gör en på bra humör.


Bildkälla

En studie från 2014 visade att personer som hade ett glas vin i en obehaglig miljö upplevt samma nivå av humörförbättring som folk som inte drack vin i en mer trivsam miljö. Så nästa gång du är på en dålig dejt, beställ en flaska till bordet så länge en av er kan dricka i alla fall.

5. Vin är bra för sexlivet.


Bildkälla

En italiensk studie visade att kvinnor som drack mer än två glas på en daglig basis hade högre sexlust än nykterister, medan en studie från 2012 visade att män som drack vin hade högre nivåer av testosteron, som är kopplad till att en hög sexlusten. Sammanfattningsvis gör rött vin människor kåta. Rödvin kan också hjälpa mot erektionsproblem. Brasklappen är också att för mycket alkohol kan ha motsatt effekt och minska sexlusten.

6. Vin är bra för minnet.


Bildkälla

För mycket alkohol är självklart typiskt för minnesförlust. Men forskningen säger att vin faktiskt är riktigt bra för att skärpa minnet. Forskare vid Texas A&M kom fram till att särskilt rödvin hjälper att bromsa åldersrelaterad minnesnedgång och Alzheimers.

7. Vin får dig att leva längre.


Bildkälla

En studie från 2012 med 802 vuxna visade att vindrickare lever längre. Det här är ett av de sällsynta, ovanliga studierna där forskarna fann att det inte spelade någon roll om det var en flaska per natt eller ett glas i månaden typ. Både tunga och måttliga vindrickare levde längre än människor som avstod helt. Heja forskningen!

Brasklappen här är väl också att forskningen även har kommit fram till att mycket vin inte alls är bra för hälsan. Men nu fokuserar vi på det positiva va?