Fredag 16 Apr
Stockholm

Därför är det farligare att använda cykelhjälm än att låta bli

Enligt forskningen är dessa personer beredda att ta större risker än personer utan hjälm.
1 av 3
Enligt forskningen är dessa personer beredda att ta större risker än personer utan hjälm. Foto: TT
Oj oj oj,
2 av 3
Oj oj oj,. Foto: TT
Det syns att en här personen cyklat på hårt, antagligen för att hon hade hjälm?
3 av 3
Det syns att en här personen cyklat på hårt, antagligen för att hon hade hjälm?. Foto: TT

Cykelhjälmen skyddar ditt huvud, men kanske kan den påverka hur du hanterar trafiken. Det kan vara så att du tar större risker.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Använder du dig av cykelhjälm för att vara säker? Det kan du tyvärr ha gjort helt i onödan, enligt forskning som Metro UK skriver om.

I en studie som utfördes vid The University of Bath har det visat sig att personer som har hjälm på sig är mer villiga att ta risker. Det kan alltså i sin tur betyda att de råkar ut för olyckor i större utsträckning.

– Det kan betyda att personer som bär säkerhetsutrustning tar risker som utrustningen inte kan skydda dem mot, säger en av studiens ledare Dr. Ian Walker.

Bildkälla

Fast du kanske inte ska slänga bort hjälmen direkt, för studien rörde inte direkt att cykla i morgonrusning. Försökspersonerna delades n i två grupper, i ena gruppen fick alla bära hjälm och i den andra var det utan. De fick sedan blåsa upp en digital ballong "så mycket de kunde utan att den exploderade".

Personerna som bar hjälm blåste upp den mest, skriver Metro UK. Det är ju med andra ord tydligt att de är en större trafikfara än de utan hjälm, typ.


Bildkälla: TT

Använder du cykelhjälm?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela