Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experter: Jordens undergång är närmare än vad du tror

- 26/01/2016, 13:53 -
Jordens undergång.
1 av 3

Det är inte långt kvar, enligt domedagsklockan.

TT Bild

Konspirationsteorier.
2 av 3

Vi är bara tre symboliska minuter ifrån undergången. Kärnvapen är en av anledningarna.

Discovery

Miljöförstöring
3 av 3

Även miljöförstöringen och klimatförändringarna gör att minutvisaren kan flyttas fram.

TT NYHETSBYRÅN

Den symboliska klockan på vilken midnatt är jordens undergång står just nu på 23.57 – det brinner lite i knutarna med andra ord. Nu kan forskare flytta fram visaren ytterligare.

Förra året flyttades minutvisaren på den så kallade domedagsklockan fram två minuter. Det var första gången man flyttade fram den på tre år. Forskare har använt sig av liknelsen sedan 1947, och symboliserar alltså hur nära vi är jordens undergång.

Nu är det dags för forskarna att berätta om visaren ska flyttas fram ytterligare.

Och det finns anledning att oroa sig. I Bulletin of the Atomic Scientists skriver forskare att ”spänningarna mellan USA och Ryssland som är på nivåer som påminner om de under kalla kriget, faran som utgörs av klimatförändringar och kärnvapenspridning, inklusive det senaste nordkoreanska testet är de största faktorerna som påverkar beslutet om en eventuell justering av domedagsklockan”.

Det närmsta vi har varit undergång var 1953, när både USA och Sovjet testade vätebomber, skriver Daily Mail. Vi är alltså bara en minut ifrån det just nu.

Så här har klockan sett ut under hittills under 2000-talet:

2000: Nio minuter i midnatt.

2002: Sju minuter i midnatt.

2007: Fem minuter i midnatt

2010: Sex minuter i midnatt

2012: Fem minuter i midnatt

2015: Tre minuter i midnatt