Söndag 19 Sep
Stockholm

Ny forskning: Ojämställt i media – kvinnor syns oftare än de hörs

Ny forskning visar att kvinnor inte hörs lika ofta som män i media.
1 av 3
Ny forskning visar att kvinnor inte hörs lika ofta som män i media. Foto: TT BILD
Under en dag i studien var en tredjedel kvinnor som uttalade sig. Fyra av fem experter var män.
2 av 3
Under en dag i studien var en tredjedel kvinnor som uttalade sig. Fyra av fem experter var män. Foto: TT BILD
Maria Edström, lektor vid Göteborgs universitet har forskar om jämställdhet och medier.
3 av 3
Maria Edström, lektor vid Göteborgs universitet har forskar om jämställdhet och medier. Foto: Göteborgs universitet

De är så gott som alltid färre än männen. Dessutom syns de oftare på bild än de får göra sin röst hörd i texten. Det visar ny forskning om hur kvinnor representeras i nyhetsartiklar.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att kvinnor är underrepresenterade i medier har visat sig i studie efter studie. Men för att få en ännu tydligare bild av hur fördelningen mellan kvinnor och män ser ut, tog forskare hjälp av så kallad artificiell intelligens och lät särskild programvara analysera över två miljoner artiklar i engelskspråkiga medier publicerade på nätet.

Det visade sig att män syntes oftare än kvinnor, både när det gällde bild och text, även om proportionerna varierade beroende på vilka ämnen artiklarna berörde. Kvinnor förekom exempelvis mer i artiklar om mode och som minst när det handlade om sport och politik.

Inte förvånad
Det var också mer sannolikt att kvinnor porträtterades på bild än att de omnämndes i text, som exempelvis reporter eller källa, inom så gott som alla ämnesområden, enligt studien som publiceras i tidskriften Plos One.

Maria Edström, lektor vid Göteborgs universitet som forskar om jämställdhet och medier, är inte förvånad över resultatet.

– Jag tycker det låter precis som det brukar se ut, säger hon.

Att kvinnor syns mer på bild kan bero på att redaktionerna försöker kompensera för bristen på kvinnor som källor, tror Edström.

– Redaktionerna är medvetna om bristen och försöker lyfta fram de kvinnor som faktiskt är med, för att balansera detta.

Män är experter
I höstas presenterade Maria Edström en studie där man kunde visa att en tredjedel av de som medverkade i svenska nyheter under en specifik dag 2015 var kvinnor. Fyra av fem experter var män.

– Varje gång man gör en ny studie tänker man att det ska se annorlunda ut och så gör det inte det. Samtidigt som man känner att samhället utvecklas och blir mer jämställt är medierna ganska långsamma, säger Edström.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela