Ny forskning visar att spädbarnsdödligheten kan minska om barn sover rätt.
1 av 3
Ny forskning visar att spädbarnsdödligheten kan minska om barn sover rätt. - Foto: tt
Barn ska sova på rygg.
2 av 3
Barn ska sova på rygg. - Foto: Hasse Holmberg / TT
Och i egen säng.
3 av 3
Och i egen säng. - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Så ska barn sova för att undvika plötslig spädbarnsdöd

Ny forskning har kommit fram till hur spädbarnsdödligheten ska minska ordentligt. Och det är några enkla knep som kan rädda liv.


Spädbarn ska sovarygg och om de dessutom får göra det i egen säng under de första månaderna minskar risken för plötslig spädbarnsdöd, visar en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. De senaste åren har det varit ett 20-tal dödsfall i plötslig spädbarnsdöd varje år, att jämföra med över 100 barn årligen i början av 1990-talet.

Minskningen förklaras med de förebyggande råd som då började ges till nyblivna föräldrar, bland annat att barnen sover säkrast på rygg, att rökning under graviditet är en riskfaktor och att barn inte ska bli för varma.

Avhandlingen av barnhälsovårdsöverläkare Per Möllborg resonerar kring möjligheterna att minska dödstalen ytterligare.

"Det finns potential att rädda ytterligare liv om färre sover på mage eller läggs på sidan, om antalet mödrar som röker under graviditeten minskar och om spädbarn under de tre första månaderna sover i egen säng i föräldrarnas sovrum", säger Per Möllborg i ett pressmeddelande.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person skjuten under jakt

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement. Av bussens 46 passagerare överlevde bara en åttaårig flicka.