Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här är tillståndet där du har sex i sömnen

Tillståndet kallas sexsomni.
1 av 3

Tillståndet kallas sexsomni.

TT bild

Och är liknande ett sömngångsbeteende.
2 av 3

Och är liknande ett sömngångsbeteende.

TT

Många använder det som en ursäkt – även om det finns dokumenterat att det är på riktigt. OBS genrebild.
3 av 3

Många använder det som en ursäkt – även om det finns dokumenterat att det är på riktigt. OBS genrebild.

Nyheter | 11/02/2016 19:31

Har du hört talas om sexsomni?

Det låter nästan på hittat men det är ett dokumenterat tillstånd där man kan ha sex i sömnen. Tillståndet är en variant av sömngångsbeteende och kallas sexsomni, skriver Metro.

– Typiskt är att man inte har några minnen av det inträffade efteråt, säger professor emiritus inom psykiatri Jerker Hetta till Metro.

Personen ifråga befinner sig i ett tillstånd som kallas somnambulism. Det allra vanligaste är att man gör enkla saker som att gå runt i sitt hem. Men det förekommer att man också gör sexuella handlingar mot sin sängkamrat.

Vad kan man då göra för att undvika detta? Hettas tips är att sova regelbundet och mycket, undvik alkohol – och viktigast av allt läs på. För den som blir antastad går det bra att väcka personen genom tal eller att ruska.

Baksidan av sjukdomen är att den är vanlig i våldtäktsrättegångar. För trettio år sen visste man inte att sjukdomen fanns men nu används den oftare som försvar. Hur gör man då för att avgöra om det är på riktigt?

– Man försöker se om det passar in i ett mönster och då får man lägga pussel. Det är många olika faktorer som spelar in.

Personen kan ha en historia av sexsomni och man kan oftast se tydligt om personen verkligen inte minns händelser.

Nyligen uppdagades ett fall där en gärningsman skyllde på sexsomni för en våldtäkt. Men det verkade vara lögn eftersom mannen mindes och skyllde på alkohol, skriver Metro.

Har du hört talas om sexsomni?