Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

4 saker du borde testa om du lider av söndagsångest

Söndagsångest är aldrig kul, men du kanske kan bota den.
1 av 3

Söndagsångest är aldrig kul, men du kanske kan bota den.

TT / Emojipedia

Testa att möta ångesten.
2 av 3

Testa att möta ångesten.

TT

Eller försök att ändra på det som känns jobbigt om det är möjligt.
3 av 3

Eller försök att ändra på det som känns jobbigt om det är möjligt.

TT

Nyheter | 14/02/2016 12:53

Är du en av alla som drabbas av söndagsångest? Då finns det en kurs du kan gå – men redan här är några saker att tänka på.

Nackademin har startat en minikurs där du kan lära dig att hantera din söndagsångest. Kursen kan du läsa mer om här, men om du vill ta del av några snabba tips från Nackademin för att må bättre under veckans sista dag är det bara att läsa vidare.

Möt din ångest

Enligt Nackademin kan du testa att känna in din ångest i stället för att arbeta mot den. Känn efter vad som händer om du bara låter ångesten vara.

Bildkälla: TT

Tänk på förändring

Kanske mår du bättre om du verkligen ser över vad du kan förändra? Gör en lista över det som känns jobbigt och se om det går att hitta en lösning – på riktigt. Ekonomi, tid, familjesituation och pendlingsavstånd kanske är den verkliga orsaken till din söndagsångest, se över om det finns saker du konkret kan ändra på.

Bildkälla: TT

Hitta en riktning

Tänk dig att du är gammal, kanske 80 år, och ser tillbaka på ditt liv. Vad vill du då se att du gjort och och är stolt över? Fokusera på det.

Bildkälla: TT / Emojipedia

Är ditt jobb verkligen rätt för dig?

Ja, sist men inte minst spelar det förstås roll vad du gör om dagarna. Har du ett arbete som du inte vill gå till på måndagen är det det klart att du inte ser fram emot det under söndagen. Kanske är det dags att du försöker hitta en annan sysselsättning.

Fotnot: Tänk på att dessa tips gäller "söndagsångest". Lider du av din ångest kan du behöva söka professionell hjälp. På Vårdguiden kan du hitta närmsta vårdcentral att vända dig till.

Har du söndagsångest?