Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför ser du ansikten precis överallt

- 17/02/2016, 10:55
Ser du ansiktena?
1 av 4

Ser du ansiktena?

imgur

Det är helt normalt!
2 av 4

Det är helt normalt!

imgur

Inget konstigt alls.
3 av 4

Inget konstigt alls.

imgur

Den här är bara kul.
4 av 4

Den här är bara kul.

imgur

Du kan vara lugn. Det är inte ett dugg konstigt att du ser ett ansikte i gatubrunnen – faktum är att det finns en väldigt enkel anledning till det!

Är du en av dem som kan se ett ansikte i en klädhängare, ett bildäck eller kanske i mönstret på ett träbord? Du är långt ifrån ensam. Att se ansikten precis överallt är en väldigt naturlig del av hur våra hjärnor funkar, säger psykologen och författaren Görel Kristina Näslund.

Hon har länge forskat om vår förmåga att känna igen ansikten, och har skrivit en bok ämnet.

– Ansikten är väldigt väsentliga för oss människor och har alltid varit, och vi har en tendens att se ansikten där de inte finns. Ett väldigt bra exempel på det är ju ”gubben i månen”. Folk har i alla tider trott att det finns en person eller en gud på månen. Sen finns det ju exempel på att man ser ansikten i till exempel rostat bröd, säger hon till Nyheter24.

Ansiktet kan leta upp en fara – eller någon att ha sex med

Näslund menar att det från början handlade om ren överlevnad för människan, att du helt enkelt hade ett evolutionärt övertag.

– Ett ansikte kunde betyda att det fanns en fiende där, och upptäcker man en fiende i tid har man ju ett försprång. Är man mer romantiskt lagd så ville man ju så klart upptäcka ansiktet på en attraktiv person också så att man var först där så att säga.

Men vissa människor ser mer ansikten än andra. Och det kan helt enkelt ha och göra med att du är lite mer stressad, något som tidigare forskning visat.

– En stressad person kan ju vara mer rädd och ängslig, och då kan man tro att det finns hot i omgivningen, säger Görel Kristina Näslund?

Men det är alltså inget farligt om man ser ansikten överallt?

– Nej, absolut inte. Det finns inga biverkningar. Jag tycker det är roligt att se ansikten överallt. Det är inget konstigt att se ansikten i murar, tapeter eller liknande.

Brukar du se ansikten?