Måndag 27 Jun
Stockholm

Därför ser du ansikten precis överallt – detta är pareidolia

Ser du ansiktena?
Ser du ansiktena?. Foto: imgur

Du kan vara lugn. Det är inte ett dugg konstigt att du ser ett ansikte i gatubrunnen – faktum är att det finns en väldigt enkel anledning till det!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Är du en av dem som kan se ett ansikte i en klädhängare, ett bildäck eller kanske i mönstret på ett träbord? Du är långt ifrån ensam. Att se ansikten precis överallt är en väldigt naturlig del av hur våra hjärnor fungerar.

Psykologen och författaren Görel Kristina Näslund har länge forskat om vår förmåga att känna igen ansikten, och har skrivit en bok ämnet.

– Ansikten är väldigt väsentliga för oss människor och har alltid varit, och vi har en tendens att se ansikten där de inte finns. Ett väldigt bra exempel på det är ju ”gubben i månen”. Folk har i alla tider trott att det finns en person eller en gud på månen. Sen finns det ju exempel på att man ser ansikten i till exempel rostat bröd, säger hon till Nyheter24.


Den här flygplansnosen ser glad ut (Wikimedia Commons)

Ansiktet kan leta upp en fara – eller någon att ha sex med

Näslund menar att det från början handlade om ren överlevnad för människan, att du helt enkelt hade ett evolutionärt övertag.

– Ett ansikte kunde betyda att det fanns en fiende där, och upptäcker man en fiende i tid har man ju ett försprång. Är man mer romantiskt lagd så ville man ju så klart upptäcka ansiktet på en attraktiv person också så att man var först där så att säga.

(Wikimedia Commons)

Men vissa människor ser mer ansikten än andra. Och det kan helt enkelt ha och göra med att du är lite mer stressad, något som tidigare forskning visat.

– En stressad person kan ju vara mer rädd och ängslig, och då kan man tro att det finns hot i omgivningen, säger Görel Kristina Näslund.

En förvånad planka (Wikimedia Commons)


Men det är alltså inget farligt om man ser ansikten överallt?

– Nej, absolut inte. Det finns inga biverkningar. Jag tycker det är roligt att se ansikten överallt. Det är inget konstigt att se ansikten i murar, tapeter eller liknande.

Detta är pareidolia: 

Att se döda ting som "levande" eller ha ansikten kallas för paraeidolia. Det är den funktion i hjärnan som gör att du kan tycka att en klädhängare ser ledsen ut, eller att du tycker ett moln ser ut som en elefant. 

Forskare kopplar också till fenomenet att vissa tycker sig höra dolda budskap i musik. 

De flesta "övernaturliga" fenomen, som att se saker i ögonvrån, att se ansikten i fotografier, eller tycka sig se något i mörkret är i själva verket paraeidolia. När du tror dig känna av spöken är det själv verket hjärnan som säger åt dig att bli rädd som en ren försiktighetsåtgärd. Man skulle kunna säga att våra hjärnor är riggade för att vara lättskrämda. 

Det kanske mest berömda fallet av paraeidolia är fotografiet av "ansiktet" på planeten Mars. 

Det här fotot togs 1976 och ansågs visa ett ansikte på planeten Mars. Vissa ansåg att detta var ett bevis på att en humanoid civilisation existerat på vår grannplanet. (Foto:Nasa)

Nya foton med bättre kvalitet visar att "ansiktet" i själva verket är en naturlig stenformation. Men att sätta igång fantasin och vara säker på att se ett ansikte är en naturlig reaktion från människohjärnan. (Foto:Nasa)

Så, nästa gång någon menar sig se ett ansikte någonstans, och menar att detta är övernaturligt eller oförklarligt – kom ihåg att det kan vara din hjärna som spelar dig ett spratt för din egen säkerhets skull. 

Brukar du se ansikten?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.