​5 anledningar till att du måste sluta snooza på morgonen

- 17/02/2016, 11:40 -

tumblr

Visste du att det är riktigt onyttigt att snooza på morgonen, även om du bara somnar om en gång? Men det finns flera sätt att sluta med ovanan.

1. Det sabbar hela din morgon

Din kropp behöver tid för att vakna. Långt innan du vaknar har kroppen börjat förbereda sig, genom att till exempel anpassa kroppstemperaturen. Om du somnar om direkt tänker kroppen ”okej, det var visst inget vi behövde göra nu!”. När klockan sedan ringer tio minuter senare blir hjärnan lite chockad, och det leder till att du kan bli lite groggy och förvirrad. Inget bra sätt att inleda dagen på alltså.

Bildkälla

2. Du kan skada andra!

Och just det här tillståndet kan till och med vara farligt. Om du ska köra bil kan du utgöra en fara för andra och dig själv.

Bildkälla

3. Du kommer i orytm hela dagen

Om du börjar vakna vid olika tider varje dag så blir kroppen förvirrad, även om det bara skiljer en halvtimme. Det gör att kroppens rytm störs, och att du inte blir ordentligt trött på kvällen.

Bildkälla

4. Och i långa loppet kan det vara dåligt för hälsan

Det här kan i långa loppet leda till att din inre klocka blir så störd att du är trött precis hela tiden. Så om du har låg energi kan faktiskt dina sovvanor på morgonen var problemet.

5. Om du slutar kan ditt liv förbättras ordentligt!

Försök att stiga upp samma tid varje dag. Ställ inte klockan på mycket tidigare än vad du behöver. Känn också efter hur pass mycket sömn du tycker att du behöver varje natt, och gå och lägg dig i tid. Placera ditt alarm på ett ställe långt bort från sängen, så att du måste kliva upp för att stänga av det.

Bildkälla

Gillar du att snooza?