1 av 4
- Foto: Unsplash
Det här händer i kroppen när du slutar med att äta kött.
2 av 4
Det här händer i kroppen när du slutar med att äta kött. - Foto: TT BILD
En vegetarisk kost kan minska risken för cancer och hjärt-kärlsjukdomar.
3 av 4
En vegetarisk kost kan minska risken för cancer och hjärt-kärlsjukdomar. - Foto: TT BILD
Däremot kan det vara svårt att få i sig alla näringsämnen om man inte planerar.
4 av 4
Däremot kan det vara svårt att få i sig alla näringsämnen om man inte planerar. - Foto: TT BILD

5 saker som händer i kroppen när du slutar äta kött

Allt fler väljer faktiskt vegetarisk kost. Men vad händer egentligen i kroppen när du slutar att äta kött?


Fler och fler personer väljer att minska sin köttkonsumtion. I en svensk undersökning uppger omkring 10 procent att de äter vegetarisk kost.

Men vad händer egentligen i kroppen när man slutar äta kött?

1. Du går ner i vikt

Ett forskningsteam vid George Washington University School of Medicine i Washington kom nyligen fram till siffror på hur mycket en person går ner i vikt vid kostbyte från köttätare till vegetarian. Det räckte att bara sluta äta kött utan att tänka på kaloriintaget i övrigt – då gick deltagarna i studien ner omkring 4,5 kilo.

2. Dina tarmbakterier förändras

En studie som gjordes 2014 vid City University i New York undersökte skillnaden i tarmfloran mellan köttätare, vegetarianer och veganer. Det fanns skillnader i alla tre. Den största skillnaden var mellan köttätare och veganer. I veganers tarmflora hittades många fler skyddande arter av bakterier.

3. Du kan dock få brist på viktiga näringsämnen

En balanserad vegetarisk eller vegansk kost kan ge nog med näringsämnen utan planering. Men det kan vara en utmaning att få i sig tillräckligt med järn, D-vitamin och B12. Järn återfinns i bland annat nötter, linser och fullkornsprodukter. B12 i sojaprodukter och jästextrakt. Samt D-vitamin i ägg, mjölk och även viss müsli.

4. Risken att få cancer minskar

En nyligen avslutad studie av WHO sammanfattade kött som extremt bidragande till cancer. Särskilt rökta köttprodukter som bacon och salami. Om en person äter 50 gram bacon om dagen ökar risken för magcancer med 18 procent.

5. Risken att få hjärt-kärlsjukdomar minskar

Forskningen har nyligen visat att rött kött är starkt sammankopplat med hjärt-kärlsjukdom. En studie gjord av Lerner Research Institute visade att karnitin, som återfinns i rött kött, sänder ut mikroskopiska reaktioner som direkt leder till hjärt-kärlsjukdomar.

Independent har hjälpt till att sammanfatta listan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du kött?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.