1 av 3
2 av 3
3 av 3
- Foto: nyheter24

Därför är det omöjligt för dig att inte läsa den här meningen

Visst läste du? Det finns en väldigt bra anledning till det


Vad gör du när du ser den här meningen?

Kolla på den igen. Och försök nu att INTE läsa den. Omöjligt eller hur? Men vad beror det på?

Forskare har nu lyckats sätta ord på just det här fenomenet; det kallas Stroop-effekten. Det innebär att när du väl lärt dig läsa går läsningen automatiskt. Det har också visat sig att vi har mycket lättare att läsa meningar än att sätta ord på bilder och färger.

– Att lära sig läsa är en helt oåterkallelig process. Man skulle kunna jämföra det med hjärntvätt. Vi kan inte undvika att läsa, skriver forskaren Lidia Stranton vid universitetet i Leicester i sin rapport, enligt The Independent.

Så, tänk på det. Om du inte kan undvika att läsa den här meningen är du alltså ”hjärntvättad” ;)

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Coolt va?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Förtroendet för regeringen ökar

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.