Polyamori är när man vill ha flera kärleksrelationer samtidigt – och att alla är med på det.
1 av 3
Polyamori är när man vill ha flera kärleksrelationer samtidigt – och att alla är med på det. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Företeelsen verkar nu bli vanligare.
2 av 3
Företeelsen verkar nu bli vanligare. - Foto: TT Nyhetsbyrån
"Det är möjligt att denna nya familjeform är en bra sak eftersom den visar på mänsklig utveckling och gör att de inblandade blir bättre, både emotionellt och psykologiskt", säger Juliann E. Allison, docent i sex- och genusstudier vid University of California Riverside.
3 av 3
"Det är möjligt att denna nya familjeform är en bra sak eftersom den visar på mänsklig utveckling och gör att de inblandade blir bättre, både emotionellt och psykologiskt", säger Juliann E. Allison, docent i sex- och genusstudier vid University of California Riverside. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Därför är det jättetrendigt att vara polyamorös

Polyamori blir alltmer vanligt bland unga.


Polyamori är när man vill ha flera kärleksrelationer samtidigt – och att alla är med på det. Företeelsen verkar nu bli vanligare.

Terri Conley, psykolog på University of Michigan i USA, uppskattar att fem procent av amerikanerna lever i ett icke-monogamt förhållande, skriver attn.com.

Hur funkar ett polyamoröst förhållande?

Det är fortfarande många som är osäkra på vad det innebär att leva i ett polyamoröst förhållande. Det är till exempel vanligt att blanda ihop polyamori med polygami, som är giftermål mellan flera parter. Polyamorösa förhållande skiljer sig också från så kallade "öppna" förhållanden.

Varför vill fler vara i ett polyamoröst förhållande?

Men varför denna ökande trend? Enligt Juliann E. Allison, docent i sex- och genusstudier vid University of California Riverside, beror ökningen på ett mer fritt tänkande.

– Mitt snabba svar, baserat mer på polyamorösa vänner än forskning, är att människor känner sig dels friare att utforska alternativ till förhållanden, och dels mindre begränsade av sociala förväntningar, säger hon.

Den "typiska" polyamorösa personen

Juliann E. Allison menar att människor som är polyamorösa oftast är välutbildade, vita och relativt fattiga.

– Så de är mindre bundna till familjen och ganska säkra på sin framtid. Det hjälper också att vara fler vuxna som bidrar till hushållets utgifter. Forskning visar att unga människor har förmågan när det häller kommunikation och hantering av förhållanden som behövs för att klara av polyamori. Det är möjligt att denna nya familjeform är en bra sak eftersom den visar på mänsklig utveckling och gör att de inblandade blir bättre, både emotionellt och psykologiskt, säger Juliann E. Allison till attn.com.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du kunna tänka dig ett polyamoröst förhållande?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

MP: "Fruktansvärd framtidsbild"

Miljöpartiet oroar sig för att högerextrema ska få allt mer makt i EU-parlamentet efter valet. Det är en fruktansvärd framtidsbild de målar upp, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.

Fortsatta anfall mot Gaza – 40 platser på en dag

I skuggan av den upptrappade konflikten mellan Israel och Iran fortsätter israelisk militär sina offensiver mot Gaza. Mellan måndagen och onsdagen dödades över 100 palestinier i Gaza, enligt FN:s humanitära organ Ocha.

Mugg återkallas – kan orsaka kvävning

En muminmugg återkallas eftersom den kan orsaka kvävning, skriver Konsumentverket.

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Hon står fast vid bedömningen att styrräntan kan sänkas i maj eller juni. Men vägen är inte spikrak och hon konstaterar att det har hänt en del de senaste veckorna.