Vissa personer blir gråhåriga redan vid 40-årsåldern, medan andra behåller sin hårfärg nästan hela livet.
Vissa personer blir gråhåriga redan vid 40-årsåldern, medan andra behåller sin hårfärg nästan hela livet. - Foto: TT Nyhetsbyrån / All Over Press

Har du den här genen? Då kan du få grått hår tidigt i livet

Sannolikheten för att man ska bli gråhårig tidigt i livet ökar om man har en variant av den här genen.


Vissa personer blir gråhåriga redan vid 40-årsåldern, medan andra behåller sin hårfärg nästan hela livet. Att detta påverkas av vad vi genetiskt ärver vet man sedan tidigare. Däremot har man inte vetat exakt vilka gener det handlar om.

Nu har dock forskare vid University college London hittat en gen som påverkar att håret tappar sin färg. Sannolikheten för att man ska bli gråhårig tidigt i livet ökar alltså om man har en variant av den här genen, skriver SVT.

Forskarna har analyserat dna från över 6000 människor. Resultatet har sedan jämförts med personernas utseende när de blev gråhåriga.

Genen kallas IRF4. Sedan tidigare vet man att den sköter om produktionen av melanin, det pigment som bland annat bestämmer vilken hårfärg vi får. Men nu har forskarna alltså kommit fram till att den även är kopplad till när vårt hår tappar sin färg.

Många gillar inte att bli gråhåriga, och vill därför motverka det. Men att hitta ett läkemedel som försenar gråhårighet ligger långt fram i tiden, menar Leif Andersson, professor inom genomik vid Uppsala universitet.

Det behöver kanske inte vara så illa heller, menar han.

– Tittar man på djur så kan det här med färgbeteckning faktiskt ha ett signalvärde. Hos gorillor får den mest dominanta hanen silverpäls på ryggen. Kanske finns gråhårighet just för att det inte är en nackdel, säger Leif Andersson, till SVT.

/
Gen
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd att få grått hår?
Tack för din röst!