Varför kliar såret när det läker?
Varför kliar såret när det läker? - Foto: Pexels

Därför kliar såret när det läker

Det är ju sjukt ologiskt att sår kliar. Då river man ju upp det igen!


Visst är det ologiskt ur ett biologiskt perspektiv att sår kliar när det läker då man har en tendens att riva upp sårskorpan. Men det finns en anledning givetvis.

Sår som läker kliar eftersom läkningsprocessen aktiverar nerver som upplevs som klåda i hudens yttersta lager, skriver Illustrerad Vetenskap.

Under den läkande processen delar sig celler vid sårkanten och rör sig mot såret. Där sammankopplas de och drar ihop sig. Det drar i såret som stänger sig. Kliandet uppstår alltså när hudens celler rör på sig.

Klinerverna aktiveras också av kemiska ämnen från såret när huden upplever inflammation. Vi vill klia oss via en reflex i ryggmärgen. När vi kliar hämmas utsöndringen från klinerverna.

Kliar vi dock för hårt på såret förstörs läkningsprocessen och det tar längre tid för såret att läka sig. Kanske blidas det då ett ärr.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kliar du sönder sårskorpor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.