Det är fortfarande en lång väg att gå.
1 av 4
Det är fortfarande en lång väg att gå. - Foto: TT BILD
Män är överrepresenterade i företag.
2 av 4
Män är överrepresenterade i företag. - Foto: TT BILD
Kvinnor är oftare analfebeter.
3 av 4
Kvinnor är oftare analfebeter. - Foto: TT BILD
Därför är kvinnokampen en viktig fråga.
4 av 4
Därför är kvinnokampen en viktig fråga. - Foto: TT BILD

8 skrämmande fakta som visar varför livet är hårdare för världens kvinnor

Enligt en utredning förväntas det ta 118 år innan löneklyftan mellan män och kvinnor är stängd.


Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män inom nästan alla fält samt sitter bara på en femtedel av världens parlamentssäten. Det är en kort sammanfattning av den orättvisa sitsen kvinnor lever med som statistik pekar på.

Sexuellt våld

Bildkälla: TT

Mer än en tredjedel av kvinnor över hela världen upplever fysiskt eller sexuellt våld vid någon period i deras liv. Den vanligaste formen av våld kommer från hemmet och attackerna utförs oftast av nuvarande eller tidigare partners. Som ett tillägg har 46 länder inga lagar som skyddar kvinnor mot våld i hemmet. Länder som har det är oftast också dåliga på att följa lagarna.

Sexuella övergrepp mot barn

Bildkälla: TT

Omkring 120 miljoner flickor och kvinnor under 20 års ålder har blivit utsatta för våldtäkt eller sexuella övergrepp. Det är omkring 10 procent av alla kvinnor i världen. En rapport visade att kvinnovåld är en verklighet i alla länder och många vågar inte anmäla på grund av stigmat.

Analfabetism

Bildkälla

Nästan två tredjedelar av alla analfabeter i vuxen ålder är kvinnor. Den statistiken har varit oförändrat i två decennium. Som ett tillägg är också kvinnor underrepresenterade globalt på gymnasium och universitet. Även om utvecklinge går långsamt framåt.

Politisk representation

Bildkälla

Över hela världen är omkring en femtedel av parlamentsstolar reserverade för kvinnor. Det finns också bara i nuläget 22 kvinnor som innehar en statschefspost.

Företagsrepresentation

Bildkälla

I den privata sfären syns endast 4 procent kvinnliga vd:s bland de 500 största föregagen. Samtidigt är kvinnor gravt underrepresenterade i styrelserummen. Omkring 53 procent av arbetande kvinnor i världen innehar också osäkra jobb som inte skyddas av lagen.

Pengar

Bildkälla

55 av de rikaste personerna i världen visar Forbes lista av miljardärer. En rapport från Oxfam visar att 62 personer har samma rikedom som den halva den fattigaste delen av mänskligheten sammanlagt. Nio av dessa är kvinnor. Kvinnor tjänar mindre än män i nästan alla sektorer och en kvinna som jobbar fulltid tjänar mellan 70-90 procent av en man i samma yrke.

Löneklyftan mellan män och kvinnor

Bildkälla

Den globala klyftan mellan män och kvinnor när det kommer till hälsa, utbildning, ekonomiska förutsättning och politik ligger på omkring fyra procent de senaste tio åren. Den ekonomiska delen ligger där på tre procent. World Economic Forum tror att det kommer ta 118 år innan löneklyftan är helt stängd. Även om Sverige ligger bättre till än flesta länder har vi en lång väg att gå.

Makten i hemmet

Bildkälla

Omkring en tredjedelar av kvinnor i så kallade utvecklingsländer har ingenting att säga till om när det kommer till större inköp till hemmet. Samtidigt får en av tio gifta kvinnor inte bestämma vad de ska göra med sina egna intjänade pengar. Om man räknar på hushållssysslor så jobbar kvinnor två till tre timmar mer än män globalt, visar siffror från FN.

Independent har skrivit en liknande lista.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!