Söndag 20 Jun
Stockholm

Därför känner du dig trött trots att det blir ljusare ute

Våren är här, känner du dig trött?
15 procent av människorna i Sverige känner av när våren kommer genom att bli trötta. Foto: TT bild

Känner du dig trött fastän det är ljusare ute? Då kan du ha drabbats av det här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det är officiellt! Våren har kommit till Sverige. Dagarna blir längre, det blir ljusare och det känns som att möjligheten att sitta ute ökar med 100000 procent. Att njuta av livet blir helt plötsligt lite lättare – men inte för alla.

Ungefär 15 procent av det svenska folket känner av när våren kommer så pass mycket att de faktiskt blir tröttare än innan.

– Framförallt så handlar det om att längden på dagen förändras snabbast just nu, det går fortare dag för dag och ökar med flera minuter. Den biologiska klockan hänger inte med. Vi släpar efter. För de som är känsliga så blir det en ökad trötthet, samma sak på vintern, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet till Nyheter24.

För 3-5 procent kan det gå så illa att de faktiskt utvecklar en depression.

Vad kan man göra för att bli lite piggare?

– Fysisk aktivitet har visat sig göra gott och ljus på morgonen. Det stabiliserar rytmen. De är de viktigaste åtgärderna och se till att sova regelbundet såklart, säger Torbjörn Åkerstedt.

Om inte det fungerar och du vill göra någonting som kan göra dig lite piggare för stunden så kan du pröva - håll i hatten - choklad eller koffein.

Känner du dig trött?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela